ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Една държава се превъоръжава във времена на мир

Димо Гяуров

„Държавата не е в състояние да предприеме кой знае какво,  защото имаме един служебен кабинет, зад който няма Народно събрание. Така че той може да се разпростира в рамките на оперативните възможности, които законодателството дава на изпълнителната власт. Но не може да предложи нищо по-радикално, нищо по-трайно. Така че аз не очаквах, че нещо ще произтече от съветите миналата седмица.“

Така в ефира на bTV бившият директор на Националната разузнавателна служба генерал Димо Гяуров коментира консултативната среща при президента Румен Радев и вчерашния Съвет по сигурност при служебния премиер Гълъб Донев по повод ескалацията на военния конфликт между Русия и Украйна.

Той разясни, че тези съвети имат за цел да координират службите с администрацията и с всички подразделения на държавата. И че единственото, което биха могли да направят, е да въведът в действие някакви предварително изготвени планове. „Което, всъщност, и направиха вчера“ – обясни Гяуров.

По повод политическата нестабилност в страната и на въпрос дали това може да предизвика проблем за националната ни сигурност, бившият директор на разузнаването отговори, че ние сме закъснели много с реакциите си по отношение на отбраната и сигурността. Той обясни, че една държава се превъоръжава, модернизира и се подготвя за такива тежки времена, във времена на мир, на спокойствие и на наличие на финансов ресурс.

Попитан дали България трябва да предприеме определени действия, по подобие на Латвия, която въведе извънредно положение, Гяуров не даде конкретен отговор.

На въпрос дали е възможно при бежанска вълна от Русия да влязат в България и хора, които са изпратени, за да работят за задълбочаване на руското влияние у нас, Гяуров отговори, че това може да се предотврати при филтриране и профилиране от страна на службите на самите гранични пунктове.

„Не знам дали ДАНС е в състояние да извърши подобна работа, ако едно голямо количество хора изведнъж се струпат на нашите контролно-пропускателни пунктове. Но аз съм абсолютно убеден, че при една подобна вълна руските служби ще се възползват да имплантират свои хора, така че някои от бежанците от войната, всъщност ще се окажат недобронамерени към България“, предупреди генералът.

Той бе скептик за онова, което България може да направи за хората с двойно гражданство, които ще бъдат мобилизирани в Русия. „Държавата би могла да направи твърде малко и то единствено, ако тези хора потърсят защита в дипломатическите представителства на България“, обясни Гяуров.

Генералът подчерта, че ние сме пропуснали 30 години, в които е трябвало да обновим авиацията си и противовъздушната отбрана. Обърна внимание, че все още нямаме бронирана машина за пехотата. И че трябва да си признаем, че отбраната ни е на доста ниско ниво – разчита на въоръжение от съветските времена.

Във връзка с авиоинцидента с паднал самолет, Гяуров обясни, че му е трудно да го коментира, защото все още не се знае причината, но бе категоричен, че отново проблемът е старата съветска техника.

Той добави и че с бронираните ни войски положението не е много по-добро и че има голяма вероятност средствата, на които разчитаме, да не са годни за експлоатация поради изтекъл срок.

Гяуров направи сравнение с други страни в Източна Европа, принадлежали някога към Съветския блок, които напълно са се превъоръжили и имат модерна привовъздушна охрана, модерни самолети, модерни танкове.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *