ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕК иска нови правила за търговия с пушкала за граждански цели

пистолети контрабанда

Европейската комисия предложи днес допълнителни мерки срещу незаконния внос и износ на огнестрелно оръжие в ЕС. Еврокомисарят по вътрешните работи Илка Йохансон отбеляза, че често оръжие, придобито незаконно, се използва от въоръжени престъпни групи и терористи.

Тя посочи, че при атентатите във Франция от 2015 г. срещу редакцията на изданието "Шарли Ебдо" и в концертната зала "Батаклан" е било използвано оръжие, сглобено от внесени отделни части.

По нейните думи следва да се обърне внимание на вноса на подобни части, който засега е разглеждан отделно от правилата на оръжейния внос.

Въоръженото насилие от организирани престъпни групи в ЕС се увеличава, това е заплаха за сигурността и стабилността на нашето общество, заяви на пресконференция Йохансон. По нейните думи много средства за създаване на самоделно оръжие днес все още са широко достъпни и е твърде лесно сигнални пистолети да бъдат внесени и преработени в бойни.

Еврокомисарят отчете, че липсват достатъчно данни, но се предполага, че бройката на единиците незаконно оръжие в ЕС е около 35 милиона, а в Шенгенската информационна система са съобщени 630 000 случая за изгубено или откраднато оръжие.

Йохансон настоя държавите от ЕС да подават данни за установените от тях случаи.

Комисията предлага да бъдат въведени общи правила за внос, износ и пренасяне през ЕС на огнестрелно оръжие за граждански цели. В предложението се отчита, че войната, предприета от Русия срещу Украйна, увеличава опасността от неправомерни действия с оръжие. Комисията пояснява, че една от целите е да се ограничат възможностите за заобикаляне на ембарговите правила за оръжейния износ.

Според доклад Small Arms Survey от 2018 г. гражданите в региона на Западните Балкани разполагат с 9 пъти повече оръжие от армията и полицията там. Относно количествата оръжие на глава от населението водещо място заемат Сърбия и Черна гора, където на 100 души се падат 40 единици леко оръжие. Смята се, че в Босна и Херцеговина на всеки 100 жители има 31 единици оръжие – общо законно и незаконно.

В Северна Македония има 30 броя на 100 жители, а в Косово – 24 на 100 жители. В Хърватия и Албания има в пъти по-малко оръжие на глава от населението. В Хърватия има 2 единици на 100 жители, а в Албания 1,5 единици на 100 жители.

Докладът не споменава колко незаконно оръжие има в България.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *