ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕК преразгледа правилата в помощ на научните проекти на бизнеса

ек еврокомисия европейска комисия

Европейската комисия преразгледа правилата за държавна помощ за научни изследвания, развойна дейност и иновации („Рамка за НИРДИ от 2022 г.“), извършвани от бизнеса. Така тя наново определи изискванията, с които държавите членки ще се съобразяват, когато предоставят държавна помощ на предприятията за дейности, свързани с научни изследвания и иновации (НИРДИ). Същевременно ще трябва да се гарантират и еднакви условия на конкуренция.

Новите правила или така наречената Рамката за НИРДИ от 2022 г., която по-конкретно ще допринася за стратегическите цели на Европейския съюз, свързани с екологичния и цифров преход, влиза в сила от днес – 19 октомври.

Приетата рамка за НИРДИ от 2022 г. е в резултат на оценката на съществуващите правила, започнала през 2019 година. Тя е част от проверката за пригодност на държавната помощ. Преди да преразгледа правилата, Европейската комисия е провела обширни консултации с всички заинтересовани страни по предложения преработен текст. 

Преразгледаната рамка включва редица целенасочени корекции с цел опростяване и отразяване на опита, придобит от прилагането на рамката за НИРДИ от 2014 година. Също така отразява настъпилите промени в съответствие с настоящите приоритети на Европейския съюз като например Европейския зелен пакт и стратегиите в областта на промишлеността и цифровите технологии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *