ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Експертният коалиционен съвет не се разбра за актуализацията на бюджета

Министерство на финансите сграда табела

Без окончателно разбирателство около актуализацията на бюджета за тази година приключи поредният експертен коалиционен съвет, който се проведе в Министерство на финансите.

Вчера финансовото министерство публикува предложението си за промяна в Бюджет 2022 година, където се включват редица антикризисни мерки.

Преди края на заседанието от министерството излезе вицепремиерът Гроздан Караджов, но с мотива, че бърза много, отказа да коментира какъв е бил бюджетният текст – повод за неговото присъствие на заседанието.

Финансовите експерти на управляващата коалиция, повечето от които са депутати, обаче все още имат забележки по тях.

Основните забележки идват от "Има такъв народ", но преди да бъдат посочени е важно да се отбележи, че най-вероятно се очаква още един експертен коалиционен съвет, на който да бъдат изчистени различията. Поне това бе посланието от представители на "Продължаваме промяната".

Едно от малкото комплексни предложения, които бяха изложени публично, бяха от "Демократична България" (ДБ). Те са приети от коалиционните партньори, но все още очакват намиране на източник на финансиране.

Две са тези предложения. Едното е свързано с продължаването на строителството на детски градини в София, обясни депутатът Ивайло Мирчев. А другото е свързано с подпомагане на пътуващите в градския транспорт.

"Държавата да поеме цената на картите за градски транспорт в цялата страна. Първоначалното предложение е това да е 50% от цената на картите. Правено е това нещо в Германия и е мярка, която работи много добре", каза Мирчев.

Мерките, които предлага ДБ, ще струват около 58 милиона лева, а всички одобрени предложения, независимо дали са на ДБ или на друг коалиционен партньор, ще бъдат финансирани от вътрешно разместване на приходи и разходи преди окончателното приемане на актуализацията, обясни Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната".

На въпрос къде са компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока, той отговори: "Искам да уверя бизнеса, че държавата твърдо стои зад тях и че компенсациите ще продължат".

Основните критики на "Има такъв народ" са, че с актуализацията няма заложени реформи, както бе обещано в началото на годината.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански изрази надежда, че все пак предложенията на неговата партия ще бъдат приети между двете четения на законопроекта.

"Нашите предложения ще продължим да ги обсъждаме, най-вероятно ще стигнем в хода на бюджетната процедура до обсъждания между първо и второ четене", посочи той.

От БСП не коментираха експертните разговори.

Към 16.00 часа днес се очаква заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за актуализацията на бюджета.

Мерките ще бъдат дискутирани на лидерско ниво и в рамките на коалиционния съвет. Той бе планиран за тази вечер, но лидерите на четирите формации от управляващата коалиция ще се съберат утре в 19.00 часа, съобщиха за БНР източници от коалицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *