ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕС инвестира 28 млрд. евро в цифрово образование по ПВУ

Мария Габриел

Няма данни за въздействието на инвестициите върху учебните резултати. Ето защо е необходимо да се разработят надеждни оценки на националните политики в образованието.

Това сочат резултати от работата на експертна група, създадена от комисар Мария Габриел. Тя включва 15 експерти от 15 държави членки на Европейския съюз. Топ специалистите са анализирали въздействието, разходите и предизвикателствата в политиките в областта на образованието. 

България е представена от доц. д-р Мария Нейчева от Бургаския свободен университет. В пресконференцията, на която бяха представени резултатите, участие взе и председателят на работната група Габриеле Пак. 

Анализът е съсредоточен върху четири ключови области: учители и преподаватели, образователна инфраструктура, цифрово образование и приобщаване. Амбицията на екипа на Мария Габриел е да предостави иновативни и прагматични решения за изграждането на устойчиви и приобщаващи системи за образование и обучение.

Българският еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че препоръките на екипа й могат да бъдат адаптирани спрямо конкретния национален контекст. Те са свързани, например, с инициативи за намаляване стреса на работното място на учителите, повишаване на цифровите умения, програми за обучение, програми за строителство и реновиране на образователната инфраструктура, качествено образование и грижи в ранна детска възраст.

"Бюджетът за образование в плановете за възстановяване и развитие на държавите-членки на Европейския съюз е 71 милиарда евро.От тях 28 млрд. евро ще бъдат инвестирани в цифрово образование. Сега въпросът е как ще се използват ефективно наличните ресурси и как те ще бъдат инвестирани в иновативни и интелигентни решения" – подчерта Мария Габриел.

Тя сподели, че очаква докладът с резултатите да бъде практически наръчник и източник на мотивация за държавите членки. Целта е да се подобри качеството на националните инвестиции в образованието във взаимодействие с програмите на Европейския съюз. Това ще бъде и конкретен принос за реализиране на една от целите за европейско образователно пространство до 2025 година, обясни още Мария Габриел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *