ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Фосфорът на Варненското езеро – 14.8 пъти над нормата

Варненско езеро

От Министерството на околната среда и водите съобщиха за резултати от проверка на Варненското езеро. В събота, на 23 юли, експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ – Варна и на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда – Варна проверили Варненското езеро след сигнал за наличие на розово петно.

Проверката е извършена в участък от крайбрежието на езерото, в района на ресторант „Тримата мускетари“, землище на село Константиново. При обхода не е установено оцветяване на езерните води. Констатирано е наличие на разграждаща се биомаса, изключително ниско съдържание на разтворен кислород (0.30 mg/dm3 при норма 6-7 mg/dm3) и висока температура на водата (29.4 ℃ ). Не са установени брегови източници на замърсяване.

Резултатите от анализа на пробите от предходната проверка отчитат превишения на нормативно установените стойности по следните показатели: общ фосфор – 14.8 пъти над нормата, ортофосфати – 1.18 пъти над нормата, БПК5 – 1.37 пъти над нормата. Останалите измерени показатели – pH, разтворен кислород, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот и общ азот отговарят на нормите за добро състояние на водите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *