ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Гарантираният минимален доход оставя хиляди без отопление

дърва за огрев

Над 6000 души от благоевградска област остават без помощи за отопление през тази година, заради Наредба 07 от 2008 година за реда и условията за отпускане на целева помощ за отопление, произтичаща от Закона за социалното подпомагане. През последните 14 години Наредбата е изменяна три пъти, като измененията са свързани най-вече с размера на пенсиите. 

Има две причини за получаване на отказ на енергийна помощ – първата е, че от 14 години не е променян гарантираният месечен минимален доход, който е в размер на 75 лева. Втората причина са даренията, които възрастните хора в края на живота си са направили на своите деца и други членове на семействата.

Преди месец пенсионерка от Банско обяви гладна стачка, защото от две години получава отказ за отпускане на помощ, заради дарение, което е направила на свои роднини. Според институциите дарението от една стая и една пета от двора на бащината й къща възлиза на 14 хиляди лева. Тази сума надхвърля размера на гарантирания минимален месечен доход от 75 лева, който за пет години е 4500 лева. Това означава, че в следващите 16 години 75-годишната пенсионерка няма как да получи помощ, въпреки че има 42 години трудов стаж и взима минимална пенсия.  

Малко по-късно пенсионерката прекрати стачката си, защото й бе обещано, че ще се търси спешно решение на проблема. Тя е непримирима,  защото определя отказите за крайно некоректни – от дарението си на роднините тя не е получила никакви финансови средства.  

Експертите от дирекциите за социално подпомагане са категорични, че има нужда от промяна в нормативната база, отнасяща се помощта за отопление. Те твърдят, че след анализи на всеки период са давали индикации за проблемите, но нищо не се е променяло. 

Депутатът Богдан Боцев от БСП сподели пред БНР, че е получил десетки сигнали от целия благоевградски регион. Той потвърди, че гарантираният минимален месечен доход трябва да се увеличи. Относно казусите с дарения, Боцев добави, че трябва да има промяна в закона.  

Депутатът се ангажира да разговаря с експерти, с които да търсят възможност гарантираният минимален доход да се увеличи. По отношение на даренията, Боцев заяви, че това ще е по-дискусионен въпрос, заради възможните злоупотреби, но въпреки тях заедно с колегите си народни избраници ще се опитат да решат и двата проблема. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *