ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ГЕРБ, ДПС и БСП превърнаха машините за гласуване в принтери

Избори 2022 машина за гласуване

Заседанието на правната комисия продължи цяла нощ. То започна в 14.30 часа в сряда и продължи до 8.00 сутринта в четвъртък. За това време ГЕРБ, ДПС и БСП на практика пренаписаха Изборния кодекс. Бяха приети изменения, с които се връща хибридната форма на гласуване – с машина и с хартиена бюлетина. Предложението бе подкрепено от членовете на комисията от ГЕРБ, БСП и ДПС, а против бяха от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход". Премахнати бяха електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина". Електронно гласуване до момента все още не е провеждано. В Изборния кодекс обаче бе записано, че до 31 март 2020 г. Централната избирателна комисия трябва да приема пътна карта за експерименталното дистанционно електронно гласуване. Липсата на такава пътна карта послужи за аргумент да бъде прието предложението на ГЕРБ за премахване на текста.

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше Общественият съвет към ЦИК. Членовете на самата комисия пък бяха увеличени на 25. Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още (по предложение на ГЕРБ) секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване. Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, но то няма да се записва на електронен носител. Надежда Йорданов от ДБ възрази, че така машинният вот се обезсмисля, защото превръща машините в отпечатващи устройства, тъй като ще има хартиени бюлетини, отпечатани в печатница и такива отпечатани от машина. Председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ обобщи, че машината се превръщала в "принтер, който елиминира невалидните бюлетини".

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на "Демократична България", но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите "електронно гласуване".

Заседанието премина в спорове и караници, а от коалиция "хартиена бюлетина", както станаха известни ГЕРБ, ДПС и БСП, принудиха колегите си да останат в залата цяла нощ. Явно целта им е да може целият законопроект да бъде гласуван на второ четене още този петък. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *