ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” обричат страната на огромна несигурност

Парламент Асен Василев

"ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" обричат страната на огромна несигурност", заявиха от "Продължаваме промяната", след като в пленарната зала беше отхвърлена декларацията им, с която настояваха парламентът да поиска служебният кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г.

Съпредседателят и бивш финансов министър Асен Василев обясни в кулоарите на парламента, че ако няма нова финансова рамка, ще има сериозен риск за доходите на хората и бизнеса. Василев посочи и друг проблем.

"Има огромна несигурност за това ние да можем да приемем еврото от 1 януари 2024 година, тъй като без ясен бюджет и заложен бюджетен дефицит, няма как да изпълним критериите, които са заложени, и не на последно място, не се дава възможност да бъдат заложени политики в една среда на инфлация, които да подпомогнат най-бедната част от населението", посочи той.

По-рано парламентът отхвърли внесената от ПП декларация, в която се настояваше служебното правителство да внесе проект за нов бюджет за 2023 г. Против гласуваха 127 депутати, 1 народен представител се въздържа. Предложението на ПП беше подкрепено само от "Демократична България" и БСП, трите формации събраха 86 гласа "за". По време на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова определи удължаването на действието на тазгодишния проект като "заложен от президента капан".

Удължаване на действието на тазгодишния бюджет е "абсолютно безотговорно", то оставя държавата на автопилот заради променените обстоятелства. Така съпредседателят на ПП Асен Василев мотивира искането за внасяне на изцяло нов проект.

"Истински закон за Бюджета за 2023 година със салдо 3% ще позволи да се запази финансовата стабилност, тоест дефицитът да бъде 3%. В същото време да се направи реална прогноза за приходите, за разходите и да бъдат заложени политики, които всички тук в залата смятат, че трябва да бъдат заложени", заяви той.

От ДПС и ГЕРБ обаче възразиха заради опасения, че предложенията за увеличаване на плащанията в социалната сфера ще става чрез теглене на нови дългове.

"Когато теглим дълг за социални плащания, това означава, че ние ще го изядем този дълг. Няма да го инвестираме, за да има възвръщаемост този дълг и чрез по-високия стандарт и възвращаемостта да го връщаме", подчерта Мустафа Карадайъ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова напомни, че кабинетът на Кирил Петков е свален с вот на недоверие именно за финансовата си политика и нарече декларацията "правно нищо".

"Това правно нищо е внесено на 1 ноември – ден, след като вие задължавате с декларация Министерския съвет да внесе закон за Държавния бюджет. Вие разбирате ли, давате ли си сметка колко сте несъстоятелни. Аматьори бяхте, аматьори си оставате", заяви тя.

По време на продължилия повече от 4 часа и половина дебат депутатите излязоха от финансовите параметри. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заговори за "политическо харакири" на парламентаризма заради позицията на БВ и "Възраждане", че нов бюджет трябва да прави не служебно, а редовно правителство. Това според нея е "президентски капан".

"Случи се това, за което предупреждавам. Президентът Радев заложи капан, вие скочихте в него с двата крака и той щракна, защото ден по ден и капка по капка в българското общество се наслагва: добрият президент, лошите партии и абсолютно некадърния парламент. Служебният кабинет превзе държавата. Не усещате ли, нямате ли интуиция какво се случва в държавата? Пълзяща, еднолична власт", патетично заяви Нинова от парламентарната трибуна.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *