ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” спънаха антикорупционния закон

Парламент

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" възпрепятстваха обсъждането на първо четене на антикорупционния закон. Народното събрание прекъсна работата си след две проверки на кворума, които не регистрираха необходимите 121 депутати в пленарната зала. По-рано днес президентът Румен Радев не откликна на молбата на БСП парламентът да продължи да работи и следващата седмица. Така за приемането на предложения от "Продължаваме промяната" Закон за противодействие на корупцията няма да има време.

От ПП настояха законопроектът да бъде разгледан като последна точка от днешната програма. А преди това трябваше да бъдат гласувани и две споразумения между българското правителство, Европейската инвестиционна банка и Международната банка за възстановяване. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обаче поиска проверка на кворума, след което депутатите от парламентарната му група напуснаха залата. Преди това заседанието напуснаха и от ГЕРБ. Оказа се, че няма кворум. Беше дадена почивка. Но след нея освен ГЕРБ и ДПС, в залата не се регистрираха и от "Възраждане".

Видимо разгневен Искрен Митев "Продължаваме промяната" заяви от трибуната, че трите опозиционни партии са попречили да се приемат четири закона, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. "Хората, които твърдят, че се борят за България, показаха "среден пръст" на всички и най-вече на себе си и най-вече на своите избиратели", каза той.

По-рано през деня Народното събрание върна бившия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов начело на регулатора до встъпване в длъжност на нов ръководител. Предложението беше направено от "Има такъв народ", след като Конституционният съд обяви избирането на досегашния шеф на КЕВР Станислав Тодоров за противоконституционно.

Депутатите гласуваха още бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Отпускът ще може да се ползва наведнъж или на части. Условието е бащата да не е вземал отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *