ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” свалиха председателя на парламента

Никола Минчев

Депутатите гласуваха оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Искането за предсрочното му освобождаване бе внесено вчера с подписите на 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Сред мотивите са посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол. 

След петчасови дебати гласуваха 239 депутати, а единствено Делян Пеевски от ДПС отсъства от залата. 125 гласа бяха „за“, „против“ – 113, а въздържал се беше само един. Гласуването беше проведено на два пъти, но и двата пъти резултатът беше в полза на отстраняването на председателя. За да подкрепи Никола Минчев, премиерът Кирил Петков отложи посещението си в Азербайджан.

"В пленарната зала има ново мнозинство", каза Минчев от парламентарната трибуна преди гласуването. "За мен беше чест, е и ще продължи да бъде, на първо място, че влязох тук, в Народното събрание, в храма на българската държавност. А още по-голяма чест, която ми оказахте на 3 декември миналата година, бе да ме направите пръв сред равни. Нарочно бягам от думите "да застана начело", защото вярвам, че ако председателят смята, че е начело или че, ако наричаният на жаргон "парламентарен шеф" се изживява като такъв, то той не е за тази позиция. Винаги съм се стремял да подхождам еднакво към всички депутати. Вярвам, че го оценявате. В днешната тъй фокусирана дискусия, в която критиките към мен бяха по-малко, си личи, че го оценявате. На основанията за искане на оставката ми няма да се спирам. Всички знаем, че основанието е същото като това за вота на недоверие следващата седмица", допълни той. По думите му в такъв момент дори е по-добре да не бъде председател. "Оказа се, че всички, които искаха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен", заключи Минчев.

"Мафията си поиска държавата! Мафията безцеремонно иска да удари върха на републиката – Народното събрание!". Това каза по време на дебата председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Според него случващото се е показна атака, целяща сплашване. А причините са: "възстановеният контрол върху ГКПП „Капитан Андреево”, спреният транзит на парите от магистралите към чекмеджетата", както и намерението на кабинета да постави начело на Антикорупционната комисия вътрешния министър Бойко Рашков.

Атанас Атанасов от ДБ предупреди за "пълзящ преврат". Той посочи, че има подмяна на волята на избирателите, защото от "Има такъв народ" искат да влязат в парламента, за да "изчегъртат модела "ГЕРБ", а днес са в съюз с тях. "Един почтен, образован, толерантен човек, на когото трябвало по политически причини да му вземем главата. Това не е парламентаризъм и разбира се, че днес това е увертюра към вота на недоверие към правителството", коментира той.

Според ДПС пък "най-голямата антикризисна мярка не е оставката на председателя на парламента, а оставката на правителството". Лидерът на движението Мустафа Карадайъ, апелира народните представители да аплодират Никола Минчев. И уточни, че дебатът не е за личностните му качества, а е политически. "В тази ситуация, в която се намираме, г-н Минчев става жертва на корупцията, мафията, задкулисието и всички онези лъжи, които ги слушаме последните няколко месеца", отбеляза Карадайъ. 

"32 години ДПС е в политиката и най-бедните краища на държавата са там, където са избирателите на ДПС. За сметка на това едни от най-богатите хора в държавата са членове на партията. Ние не се борим срещу хората, които живеят в районите, гласуващи за вас. Ние се борим срещу хората, чиито банкови сметки вие пълните с начина си на управление, със задкулисните си договорки и с така прословутия диалог, който проповядвате", отговори му вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Според него диалогът, за който призовава ДПС, не е за добруването на българските граждани. "Този диалог е за това как да се краде безцеремонно. Ето ви новина – това няма да продължи! В такъв диалог няма да влезем с никого", изтъкна той.

Причините за исканата оставка

В сряда между председателя на парламента и опозицията избухна скандал в пленарната зала. Това се случи по време на изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от ИТН, заради проблемите в държавната политика по темата за Северна Македония. Опозицията настояваше изслушването да се проведе при закрити врата, тъй като Генчовска обяви, че ще представи класифицирана информация пред депутатите. Управляващите обаче отказаха. А противниците им ги обвиниха, че прикриват "националното предателство" на премиера Кирил Петков.

Минчев отхвърли исканията на опозицията да закрие заседанието за медиите и публиката. Дебатите продължиха часове наред. А от ИТН се заканиха да поискат оставката на председателя на Народното събрание. По-късно обявиха, че инициират подписка. Бе необходима подкрепата на поне една трета от депутатите, т.е. 80 човека. А депутатите от ИТН, след разцеплението си, са 20 души. Към тяхната инициатива обаче се присъединиха още 100 – от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *