ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ГЕРБ и БВ искат редовен кабинет и проект за Бюджет 2023

Виолета Комитова

ГЕРБ и "Български възход" са единни в мнението, че е необходимо редовно правителство, което да внесе в парламента проект за бюджет за идната 2023 година. По време на среща в Народното събрание, организирана от ГЕРБ, двете политически сили постигнаха съгласие, че трябва да се поддържа нисък дефицит, който да отговаря на условията за въвеждане на еврото.

"Категорично считаме, че трябва да бъдат направени всички възможни опити, за да се състави кабинет", посочи депутатът от "Български възход" Надежда Самарджиева.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че като първа политическа сила на ГЕРБ се пада тежката отговорност за съставяне на правителство и търсене на парламентарно мнозинство.

"Давайки си сметка, че правителство на малцинството, при заявките на някои от политическите сили, първо – би могло да бъде избрано, но то няма да бъде в никакъв случай устойчиво. Затова водещ при нас е подходът за търсене на консенсус по различни политики и приоритети", коментира Атанасова.

Надежда Самарджиева увери, че парламентарната група на "Български възход" е готова да подкрепи предложенията на ГЕРБ в т.нар. удължителен бюджет, внесен от служебното правителство. "Що се отнася до това той да бъде по-стегнат, дефицитът да не надхвърля 3% и помощ да не се получава "на калпак", посочи тя.

По време на срещата Делян Добрев от ГЕРБ постави под съмнение прогнозата на "Продължаваме промяната" за икономически растеж от 3,8 %.

"Последната прогноза на Европейската комисия е за 1,1, БНБ казва 0,1, а ситуацията може да е още по-лоша. И в тази връзка се радваме, че вие разбирате, че публичните финанси трябва да бъдат държани стриктно и изкъсо", каза Добрев.

Като потвърждение на изразената позиция Виолета Комитова от БВ призова за нов подход към разходването на капиталовите разходи. "При който сме се подготвили първо проектите на хартия с разрешения за строеж и тогава си планираме капиталовите разходи", уточни тя.

От "Български възход" заявиха, че подкрепата на бизнеса и гражданите е въпрос от национален интерес.   "Нашият приоритет е малкият и средният бизнес", каза Комитова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *