ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ГЕРБ: Президентът отново говори за чегъртане

Парламент Десислава Атанасова

В речта си по повод встъпването във втория си мандат президентът Румен Радев спомена протестите от лятото на 2020 година. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше, каза той. Реакцията на депутатите от ГЕРБ-СДС бе да напуснат залата. "И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината", коментира президентът.

"Очаквахме президентската реч да бъде визионерска, да бъде надпартийна. Да не говори за модели, да не говори за чегъртане и мафия", каза в кулоарите на парламента председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите ѝ държавният глава отново търси конфронтация с политическите партии. Тя апелира да се осмислят думите, които се изричат от най-високата трибуна в държавата ни. "Ние представляваме нашите избиратели и колкото по-късно това бъде осъзнато от президентската институция, толкова по-зле. Ако сблъсъкът в обществото продължи между институциите, това не води до положителни резултати за никого", добави Атанасова.

От ГЕРБ са очаквали новият президентски мандат ще започне по друг начин: "Че ще има преосмисляне за това каква е ролята на партиите и каква е ролята на президентската интуиция, а тя е да търси консенсус. Българският президент да бъде надпартиен. Това не се случи през последните пет години. Години наред ГЕРБ и нашата парламентарна група е наричана с всякакви епитети. Опитите за чегъртане не влияят на нас като парламентарна група, а е обида към всички членове и симпатизанти на партията. Демокрация означава да зачиташ вота на гражданите, без значение как са го упражнили."

"Отново повтарям, че за да има работещи институции, трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук, в тази сграда. Не трябва да е по оста партии-президент. През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията, дадена от Конституцията да бъде обединител на нацията. Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми", каза Десислава Атанасова.

"Когато отново Румен Радев започна да сее разделение и да повтаря за пореден път неверни епитети по отношение на ГЕРБ , ние бяхме длъжни да защитим избирателите си. Всеки един човек, гласувал за нас, не може да не се разпознае в тези епитети и сме наясно, че тези епитети предизвикват гняв както у тях, така и у нас. Речта на Радев съдържа тежък когнитивен дисонанс. Преди малко го чух да казва, че президентът не може да посочва врагове и да увеличава конфликти. А той не е спрял да прави това – непрекъснато, включително и днес, започна речта си по този начин", посочи Даниел Митов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *