ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Големият проблем е, че 3/4 от пенсионерите получават под 1000 лева

Иван Нейков

"Големият проблем е, че три четвърти от пенсионерите получават под 1000 лева и за тях трябва да се търси решение, защото шестте процента не вършат работа и не са достатъчни". Това отбеляза в интервю за БНР  бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

"Вероятно това е причината да се предлага второто увеличение от октомври. Тук има риск отново. Когато се говори със средни числа, винаги ще има някакъв проблем с обяснението, затова е много важно как ще бъде обяснено всичко това на хората. При всички положения, след като правителството е имало куража да каже – "няма да получавате по-малко пари“, значи трябва да има два пъти по-голям кураж да намери парите", посочи той.

"Инфлацията намалява покупателната способност", добави бившият социален министър.

"Може да получаваш повече пари от периода преди инфлацията, но това не означава, че имаш по-голяма покупателна способност. Това е големият проблем и е коректно да се каже на хората, че независимо от всички усилия, които се полагат от правителството, всъщност ще имаме намаляване на покупателната способност. Според мен трябва да подготвим хората да се стегнат за есента и зимата", коментира Иван Нейков.

"Планираме две увеличения на пенсиите – през юли и октомври", заяви вчера министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Нова телевизия.  

"Със сигурност процентът на увеличение ще бъде по-висок от 6.1%. По време, когато Дянков беше финансов министър пенсиите въобще не бяха осъвременявани. Ако прилагаме чл. 100 от Кодекса за социалното осигуряване, се получават 6.1%, но с тях ние сме наясно, че в никакъв случай не компенсираме отпадането на 60 лв. ковид добавката, както и ръста на инфлацията. Затова, със сигурност увеличението ще бъде над 10%", заяви Георги Гьоков и подчерта, че от 1 октомври се предвижда и второ увеличение, което да компенсира разликата между старите и новите пенсии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *