ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Голямото евроатлантическо надцакване

Бойко Борисов Герб пресконференция

Още преди да са си учредили новия парламент, партиите в него откриха предизборните си кампании за следващия. Така може да се обобщи всичко, случило се между гласуването на 2 октомври и първата сбирка на новите стари депутати, насрочена от президента Румен Радев на 19 октомври. Малко странно изглежда това "разтягане" на времето и пространството, но какво пък – държавният глава реши да осигури на парламентарно представените политически сили достатъчно време, през което те да вземат и не само да се разберат кои проблеми са важни за страната и гражданите, а и да потърсят и начини за евентуалното им решаване. Вместо това обаче въпросните политически субекти решиха отново да премерят егото си и да се боричкат на тема кой е по-…, по-…, най-… евроатлантик!

Конфронтацията между партиите и коалициите, успели да влязат в 48-ия парламент, започна малко след приключване на изборния ден.

Още тогава от "Продължаваме промяната" побързаха да заявят, че нито ще правят коалиция с ГЕРБ, нито ще подкрепят кабинет с техен мандат. На следващия ден същото сториха и БСП, и "Демократична България", като последните дори се зарекоха, че първото решение, което ще прокарат през пленарната залата, ще е за изпращане на български оръжия за Украйна.

Така, още преди да бъде отворена вратата на 48-ото Народно събрание, тя бе затръшната с всичка сила. Обричайки, естествено, на провал всякакви по-нататъшни разговори за съставяне на кабинет. За разчупването на ледовете не помогна нито "скорострелното" прераждане на Бойко Борисов в евроатлантик и антипутинист, нито номинирането на Росен Плевнелиев и Соломон Паси за контактьори между ГЕРБ (като първа политическа сила) и останалите…

Така времето за размисъл, което президентът разумно осигури на парламентарно представените политически сили,

беше пропиляно безвъзвратно.

След което започна едно безсмислено надцакване по евроатлантическа линия.

Най-напред "Демократична България" поиска руската посланичка Елеонора Митрофанова (по-късно в този кюп влезе и посланика на Беларус) да не бъде канена за откриването на новия парламент.

Това искане беше подкрепено от "Продължаваме промяната", а в последствие – от ДПС и ГЕРБ. За да компенсират обаче първоначалната си колебливост и да излязат с едни гърди пред опонентите си, те поискаха да бъде поканен и украинският президент Володимир Зеленски, който да отправи видеообръщение към депутатите в 48-ото Народно събрание.

И всичко това се разиграва на фона на очертаващите се тежки проблеми пред бизнеса и българските граждани през настъпващата зима. Но за тях ни дума, ни вопъл, ни стон от страна на т. нар. български политически елит. Ни дума и за предстоящите належащи законодателни решения пред новия парламент. Нищетата на политическия ни елит отново се прояви със страшна сила. Незрелостта и егоизмът му – в пълния си блясък.

По думите на бившия лидер на БСП Михаил Миков темата за Русия и Украйна се извежда като приоритет, защото "очевидно има неспособност за решаване на реалните проблеми, свързани с икономическата ситуация, рекордната инфлация, с перспективите за зимата, с дълбоките неравенства в нашето общество".

Сагата с руската посланичка и с украинския президент показва едно нещо –

нямаме опитни политици, зрели хора,

които да владеят дипломацията, политическите тънкости и да прокарват умно интереса на България. От седмица те се надвикват и надцакват "за" и "против" по теми, които са второстепенни за гражданите в този момент. Което, погледнато отстрани, изглежда жалко и нелепо. Играят си на политика и на държава за сметка на милиони българи. И най-вероятно президентът ще се окаже прав, че се страхуват да управляват през зимата, а заобикаляйки най-важната тема за съставяне на работещо правителство, оставят тази отговорност на служебния кабинет.

И с просто око се вижда, че има разминаване между въпросите, с които се занимава т. нар. български елит и дневния ред на обществото. Дали Митрофанова ще дойде в парламента и дали Зеленски ще произнесе видеореч на първото му заседание, няма никакво значение за ежедневието на българите. Това нито ще направи правителство, нито ще намали инфлацията, нито ще поевтинеят горивата, нито ще се повишат доходите. Партиите се фокусират върху грешни приоритети. За което най-вероятно ще платят висока цена още на следващите избори, които, ако съдим по поведението им, ще са твърде скоро. А това, което се очаква от парламентарно представените формации от другата седмица, е

да излъчат стабилно правителство,

което да изготви държавния бюджет за догодина, защото пенсиите и инфлацията зависят от него.

Също така, в спешен порядък трябва да бъдат приети необходимите закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, да се попълнят редица институции и органи.

Неотдавна изследователският център "Тренд" ясно показа на политиците ни кои са жизнено важните проблеми за техните избиратели и за всички българи. Социолозите признават, че от много години не са виждали толкова отчетливо да се откроява един проблем в тревогите на хората – цените и инфлацията. Това се задържа през последните десет месеца и тенденцията се засилва, отбелязват те. Но

по-голямата част от елита подценява ситуацията.

"Те не си дават сметка за социалното напрежение, което може да се излее буквално след няколко месеца и тогава вече всички тези оправдания в момента ще бъдат като сценка в детска градина", смята политологът Димитър Ганев. По думите му дори сега да тръгнем към нови избори, общественият натиск в следващите месеци ще е толкова силен, че ще опитва да сближи основните актьори да се направи някакъв кабинет.

Според повечето наблюдатели на политическите процеси стабилно редовно правителство е невъзможно да бъде създадено в тази ситуация и единственият вариант, който ни остава, извън удължаване по някакъв начин на живота на служебния кабинет, е разпускане на това Народно събрание и избори някъде през февруари. Те обясняват, че създалата се коалиция около казуса "Митрофанова" е ситуационна. Тя най-вероятно ще се повтори при предложението за изпращане на оръжие за Украйна, но нищо повече от това. Тази временна коалиция не бива да се надценява, защото парламентът има да решава далече по-важни неща, а времето му очевидно е преброено.

Според доц. Иво Инджов "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП могат да влизат в някакви ситуативни коалиции с ГЕРБ, но това няма как да е брандирано като управленска коалиция, защото те не могат да обяснят на избирателите си, че ще се прегърнат с партията, "която те изкарват по-черна и от дявола". Прогнозата му е, че ако се стигне до съставяне на кабинет,

той ще е с третия мандат, даден евентуално на "Български възход",

която се е оказала единствената всеядна партия в този парламент.

Начинът, по който се тръгва в 48-ото Народно събрание, вещае нови избори, "на които ще се даде оценка и за пропиления шанс за едно нормално управление". А упоритото бягство на партиите встрани от дневния ред на избирателите, прикриването на личните им интереси зад евроатлантизма работят за Костадин Костадинов и „Възраждане“. На тях следващия път дори няма да им се наложи да правят кампания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *