ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Гранична полиция” с фрапантни нарушения в случая с прегазените полицаи в Бургас

МВР Иван Демерджиев

"Има данни за 16 полицейски служители, които са нарушили свое задължение, или са извършили действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения или престъпления", съобщи днес на брифинг служебният министър Иван Демерджиев. Това са резултатите от проверката, която бе назначена след смъртта на двама полицаи, загинали в гонка с автобус с мигранти в Бургас.

"Не са действали в организирана група, всеки е допуснал нарушение, Те са от различна структура, но са допуснали фрапантни нарушения и вярвам, че тези нарушения, които споделих пред вас са част от причините да се стигне до този инцидент", допълни Демерджиев. 

"Докладът на инспектората е предаден на 28 октомври на окръжна прокуратура Бургас за да прецени дали има данни за престъпления. В останалата си част докладът е предаден на всички ръководители на структури. Това са гранична полиция, жандармерия и ОДМВР-Бургас", съобщи служебният министър на МВР.

"Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители на Гранична полиция", категоричен е Демерджиев и допълни, че в доклада се съдържат имената на редица служители на ръководни постове.

"Тези лица, които са замесени в това престъпление са били установени, задържани неофициално, но фактически задържани предишния ден. Били са освободени и след като са  освободени са стигнали до Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички", заяви Демерджиев.  Той уточни, че са "били отведени в управление на Гранична полиция, там е работено с тях и след това са пуснати и са си тръгнали". Мотивът е бил, че срещу тях няма достатъчно доказателства и основания да ги задържат.

Проверка на Инспектората на МВР сочи, че освободените сирийци е трябвало да бъдат задържани този ден, обясни Демержиев.

"Не е подадена информация, каквато е трябвало да бъде подадена. Могло е да бъде подадена 17 минути преди инцидента, подадена е 3 минути преди инцидента и всички действия, които се коментираха на двамата служители трябва да се третират в аспекта на това, че те са получили информация в последния момент, без да знаят какъв автобус се придвижва към тях, без да знаят, че този автобус не се подчинява на полицейските разпореждания , без да знаят, че той се движи с висока скорост и е склонен да преминава през полицаите, които се опитват да го спрат", заяви Демерджиев. 

"Предприехме и други действия, които касаят Гранична полиция. Всъщност днес мисля, ще се докладват също на Окръжна прокуратура-Бургас други случаи и специални разузнавателни средства, които касаят действия на гранични полицаи, свързани с отнемане на вещи и пари от незаконно проникнали мигранти на територията на страната", заяви още служебният министър на МВР.

Повечето служители са отстранени, утре ще приключат самите дисциплинарни производства. Един от тях е подал молба за напускане. "Предполагам, че има връзка с инцидента и е знаел добре какво ще се установи. Други двама бяха командировани, знаете, споделихме ви за такива служители, които командировахме от границата във вътрешността на страната по съмнения, че се занимават с дейности, които според нас съставляват нарушения. Така, че основна част от тези, които изброих, високопоставените, не са на работните си места към момента", обясни Демерджиев. 
Над 200 производства са били образувани срещу каналджии, съобщи още той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *