ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Христо Иванов: Рашидов не е консенсусна личност

Откриване на 48 Народно събрание Парламент Христо Иванов

Ние предлагахме формула за консенсус, а не консенсусна личност. Г-н Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност. Той има доста богата и известна биография. Това заяви съпредседателят на обединението „Демократична България” Христо Иванов. 

„Четирите партии, които застанаха зад Рашидов, избраха да формират мнозинство, и сега ще видим дали това ще има траен ефект или краткотраен. На председателски съвет обсъждахме и „Демократична България“ да предложи консенсусен кандидат – нещо, което ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха“, заяви Иванов.

По думите му тези партии са имали алтернатива на формулата Рашидов, но са избрали именно тази формула.  „Ще следим дали това ще стане трайно политическо мнозинство“, допълни той.

„Внесли сме голям пакет проекти, готови сме да сме опозиция. Едно от първите неща, които предстоят, е проекторешението, с което България да очертае рамката на своята отбранителна политика в новите условия“, каза още Иванов. 

На въпрос относно това какви са изводите след председателските съвети, той заяви: „Диалог има, въпросът е до каква степен той води до решения и дали те водят страната напред. Изборът на Рашидов може да разблокира парламента и това е добра техническа новина.“

"Ние не сме ставали от масата за преговори. Разговаряме с всички. Това е разговор за движение напред на България, а не просто така“, категоричен е той.

Христо Иванов изрази учудването си, че исканата от „Продължаваме промяната” почивка не беше дадена.

„Аз не знам за какво са я искали, но никога не е било необходимо една парламентарна група да обосновава за какво я иска. Той просто показва как кристализира политическо мнозинство. Тръгна да се оформя мнозинство с политически елементи”, заяви той.

"БСП, ГЕРБ, „Български възход“ и ДПС бяха решили да се обединят върху кандидатурата на Рашидов, тоест имаха избор. И този избор беше в полза на тази четиричленна конфигурация", допълни Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *