ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

И днес парламентът остава без председател

Откриване на 48 Народно събрание Парламент

И поредният балотаж за избор на председател на парламента удари на камък, след като народните представители не успяха да се обединят около безспорна кандидатура, която да оглави 48-то Народно събрание.

Преди гласуването отвод си направи почетния председател на парламента Вежди Рашидов.

Трима останаха на финалната права.

При първото гласуване Йордан Цонев получи подкрепата на 102-ма депутати, против 66 гласуваха, въздържаха се 57.

"За" Кристиан Вигенин гласуваха 74 народни представители, против бяха 7, а 144-ма се въздържаха.

Кандидатурата на Цвета Рангелова от "Възраждане" бе подкрепена от 27, против 86 , въздържали се 112.

Така на балотаж се явиха първите двама с най-много гласове – Йордан Цонев и Кристиан Вигенин, но никой от тях не събра нужните им 121 гласа.

На балотажа Йордан Цонев взе 102 гласа "за", против гласуваха 67, въздържали се – 56.

Вигенин получи подкрепата на 73-ма, против бяха 11, въздържаха се 141.

"Нямаме избран. Много се изморихте всички. Първата нощ имахте една хубава крачка към демокрация, хубаво е да се наспим, явно сте хора с характери. Почивка. Утре в 10 часа на заседание", заяви Вежди Рашидов и разпусна парламента.

А минути преди това той вдигна на крака всички депутати с речта си, в която обяви, че не приема номинацията си за шеф на парламента.

Ето какво каза той пред пълната зала:

"Никога не съм слагал пред името си нищо и никакви звания! Ще бъда откровен, защото съм прям човек, но не конфликтен. Роден съм в кърджалийско село, бил съм в сиропиталище, завършил съм училище с отличен 6.

Колеги, идвам от едно сиропиталище от нашия край, господин Василев, в село Студен кладенец. Завършил съм художествената гимназия и Художествената академия с отличен 6. 11 години съм преподавал в Художествената академия. Когато говорим за критерии, тогава да излезем да си кажем и част от биографията. Академик съм на две държави – като почнете от франция и стигнете до Москва. Член кореспондент съм на БАН. Почетен професор съм. Доктор хонорис кауза съм. Всичко това съм премълчавал досега. Няма по-голяма титла от доброто име, което човек създаде. От една случайност станах депутат. За първи път ще кажа – отказах трети мандат, разболях се, тежка болест имах…

Отказах и в миналия парламент, защото винаги съм се водил от максимата да напусна удоволствието преди то да ме е напуснало. Днес се завъртя и моето име, за което благодаря. Искам да благодаря на партията "Промяната", че направиха много голяма крачка. Това се иска – да работим за българския народ, нищо повече. Когато предложихме достойното име на Росен Желязков, каквото и да кажа за него, ще е малко, попитаха ме докато парламентът заработи за малко или за много време, в името на това българският парламент да се сглоби, да работи, да направите комисиите, чакат ни пари и за пенсионери, за бедни и т.н., всичко това го разбирам, но нямаме бюджет. Имах едно малко усещане, че може да жертвам част от годините си.

Това са моите лоши критерии, забравих да ви кажа. Скъпи колеги, аз съм щастлив, ако вие днес изберете председател на парламента. Много е важно това нещо, касае съдбата на хиляди и милиони хора. Това не е шега. Отговорността е страшно голяма.

Днес искам наистина да ви помоля, първо, да се извиня от тази трибуна, имали сме остри влизания с госпожа Нинова, и затова ви моля да ми простите. Извинявайте, госпожо Нинова. Това не допускайте. До днес ме гризе съвестта, че съм допуснал с една дама така да се държа.

Оттук нататък оттеглям номинацията си. Оттеглям в името на разума и ви моля много, стойте ниско при хората, защото те бързо намразват. Пожелавам ви да ви обичат. Аз съм много обичан човек от хората", заключи той.

По-рано депутатите започнаха нова процедура за избор на председател на 48-ото Народно събрание. След неуспешната процедура сутринта, при която на балотаж стигнаха Йордан Цонев от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, бе дадена почивка. Това е четвърта поредна процедура в рамките на два дни.  

По време на почивката от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще оттеглят своя кандидат Росен Желязков. Вчера вечерта това направиха и от "Продължаваме промяната" с оттеглянето на номинацията на Никола Минчев.   

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се извини на българските граждани, че повече от 30 часа водят един и същ дебат. 

"Щом сега не можем да постигнем съгласие, представете си за правителство", заяви от своя страна от парламентарната трибуна съпредседателят на ПП "Продължаваме промяната" Асен Василев.  

"Затова моят апел към всички да помислим кой е човекът, независимо от партийната му принадлежност, който да направи така, че 48-то НС няма да е загубено време за България", каза той.

По думите на Василев, този, който трябва да застане начело на НС е човек, който не създава проблеми.  

"Тук сме, за да търсим решения в интерес на всички български граждани. Решението, което не можем да вземем от вчера, е показателно, че консенсусът ще се постигне трудно", заяви от своя страна лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

"В последните председателски съвети се получиха наченки на някакъв смислен диалог. Направихме няколко опита за гласуване и всички бяха безрезултатни. Колко още трябва да продължим с тези процедури? На последния председателски съвет се обединихме около кандидатурата на Вежди Рашидов. Да, намалихме тона от трибуната, но продължаваме да не можем да се разберем за избора. За нас участието в следващи дебати за критериите и процедурата за избор на председател е безпредметно. Ние сме готови да участваме и да гласуваме, когато има консенсус около фигурата на председателя", категоричен бе Янев.  

Хамид Хамид от ДПС заяви, че кандидатурата на Йордан Цонев за председател на НС не се оттегля от партията. Подобна заявка даде и Корнелия Нинова за Кристина Вигенин. 

Хамид смята, че Цонев ще успее да ни изведе от създалата се политическа криза. 

Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ, взе думата, за да каже едно изречение. Единственото, което той направи, е да напомни на всички, че единственият критерий за това кой ще бъде председател на НС е да е народен представител.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *