ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

И Радев проведе среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи

Президентът Румен Радев на среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи

Процесът на европейска интеграция на Република Северна Македония трябва да е устойчив и да се гради на нейните постижения в изпълнение на критериите за членство в ЕС.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас. Двамата проведоха среща „на четири очи“ днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Българският държавен глава изрази позицията на страната ни, която очаква резултати в двустранния диалог с югозападната ни съседка, сред които предоставяне на конституционни гаранции за спазване на правата на македонските българи и реални действия за изкореняване на езика на омразата, съхраняване на вековното българско културно-историческо наследство, изпълнение на двустранния договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. 

„България е открита за диалог с Република Северна Македония и с европейските институции и партньори в търсенето на устойчиви решения“, заяви още президентът Румен Радев. 

"Искам да благодаря на еврокомисаря Оливер Вархеи за конструктивния разговор. Последните дни непрекъснато чувам неверни твърдения, че българското правителство води две външни политики и какво ли не още искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания, за да вдигне ветото за влизане на Северна Македония в ЕС", обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Кирил Петков, след като по-рано днес разговаря с еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи. 

"Първо – спазване на рамковата позиция, която бе приета от българския парламент. Второ – включване на българите в Конституцията на Северна Македония и третото е, че Договорът за добросъседство трябва да се спазва. Сега разговаряхме с комисаря Вархеи и отново ясно повторих, че ние ще отстояваме тези три искания да се изпълнят от страна на Скопие. Искаме да видим дали ЕС може да бъде гарант за тези три условия", категоричен бе премиерът Петков.

"Ясно съм заявил, че това са трите условия. Който прави фалшиви и се опитва да направи политически дивиденти на тази тема, нека да застане с човека, който му е казал това и да обясни какво точно е имал предвид, защото аз заставам с човека, който отговаря за разширяването на ЕС, и казвам ясно пред всички българи, че ние отстояваме твърдо тези три условия и винаги сме го правили", обяви премиерът.  

"Аз редовно идвам в България. Опитвам се да намеря разрешение на проблема с РСМ", каза от своя страна еврокомисар Оливер Вархеи. "Това, че се връщам редовно в България означава, че все още няма решение. Ние работи за подкрепата на България за присъединяването на РСМ към ЕС. Европейският съвет през юни е много важна дата. Бихме искали да видим едно постигнато споразумение. Днес разговарях с премиера, по-късно ще разговарям и с президента. Правя всичко възможно по силите си, за да не си губим заедно времето и да намерим решение на проблема", добави еврокомисарят по разширяването.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *