ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Янев настоява за коалиционно споразумение за правителство 

Президентство консултации с Български възход Стефан Янев Румен Радев

Има нужда от правителство, което да бъде подкрепено от политически партии и да стъпи на разписано коалиционно споразумение. Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев на консултациите при президента Румен Радев. Според Янев няма значение дали ще наричаме този евентуален бъдещ кабинет експертен или не, стига да е ясно кой носи политическата отговорност за него. От "Български възход" са готови да водят диалог с всички политически сили в 48-ото Народно събрание. Затова призовават всички партии да излъчат контактни групи и да подготвят свои приоритети, които евентуално да залегнат в коалиционно споразумение.

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Последната среща на "Дондуков" 2 е с представителите на най-малката парламентарна група  – "Български възход". "От началото на консултациите мина вече месец. Предоставил съм достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят консенсус за съставяне на законите, но не виждам резултат в тази посока. Напротив, вместо да се ангажира със съставянето на правителство, вместо да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани, със законите по Плана за възстановяване и устойчивост и с попълване на състава на органите с изтекъл мандат, Народното събрание реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, аз дълбоко се съмнявам", изтъкна президентът в началото на разговора. 

Янев се съгласи с държавния глава, че дебатът за промените в Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост. Според него разговорите и усилията за съставяне на кабинет са основополагащи, защото справи ли се парламентът с тази задача, ще има достатъчно време и за Изборния кодекс, и за Плана за възстановяване и устойчивост, както и по други фундаментални проблеми.

Като основен приоритет на парламентарната група на "Български възход" бяха откроени "решаването на проблемите в ежедневието на хората и предсказуемостта". Затова според Стефан Янев най-важното е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет. Според него вече има условия за политически диалог, който да осигури мнозинство за съставяне на кабинет и да се уредят приоритетните решения, както и перспективата пред България през следващите месеци и години – присъединяването към Шенген и еврозоната. "И колкото и да е несъвършен и да не дава ясни решения, все още смятам, че има надежда и да даде този диалог резултат", допълни той.

Президентът Румен Радев започна консултациите преди връчването на първия мандат на 26 октомври. Тогава той разговаря с най-голямата политическа сила в 48-ия парламент – ГЕРБ-СДС. След това държавният глава се срещна с "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и "Демократична България".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *