ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ИБ на БСП обсъди три възможности за третия мандат

Георги Свиленски

Повече от два часа продължи обсъждането на Изпълнителното бюро на БСП дали да върне третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Заседанието беше свикано от лидера на партията Корнелия Нинова. Възможностите са три – мандатът да бъде върнат веднага, да бъде върнат неизпълнен, но в средата на август, за да се даде възможност да бъде избран нов председател на КЕВР и да се приеми антикорупционния закон или все пак да бъде предложен състав на кабинет с надеждата да се събере мнозинство в 47-ия парламент.

На влизане в централата на БСП коментар направи само социалният министър в оставка Георги Гьоков, който заяви, че шансовете за съставяне на правителство са почти нулеви.

Каквото и да обсъжда Изпълнителното бюро, това няма да е окончателното решение. Бюрото ще изработи предложение, което утре ще бъде гласувано на Национален съвет.

На проведения вчера лидерски Коалиционен съвет партньорите са обсъдили управленската програма, хода на преговорите и са решили да дадат възможност на мандатоносителя – БСП – да прецени как ще постъпи.

Пред журналистите снощи застана само съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, за да съобщи, че и той смята, че вървим към предсрочни избори, но все пак имало слаба надежда за още депутати от "Има такъв народ" да се разграничат от лидера си.

БСП има два варианта за действие с третия проучвателен мандат, но кой от тях ще бъде избран, ще се реши утре на заседание на Национален съвет, съобщи председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски. 

"Изпълнителното бюро на БСП в момента заседава, както всички знаете, и в изпълнение на Конституцията, тъй като това се поставя под съмнение от някои граждани. В изпълнение на Конституцията утре ще предложа на Националния съвет два варианта за действие, два варианта за решение на правителствената криза, които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък. Тоест в петък и двата варианта ще бъдат предложени, решени. Ще предложим два варианта на Националния съвет. Каквото реши Националният съвет, това нещо ще бъде представено на медиите", обясни той.

Свиленски не пожела да коментира съдържанието на вариантите – дали социалистите смятат, че мандатът трябва да бъде върнат, кога и дали все пак ще предложат кабинет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *