ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Илияна Йотова изключва РСМ да върви по пътя на провокациите

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Битоля, където присъства на традиционния военно-църковен ритуал в българското военно гробище в село Цапари. В него са погребани 214 български войници и офицери от Първата световна война и е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония.

Битоля е със засилено полицейско присъствие, защото днес в града ще пристигнат и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и министърът на икономиката Крешник Бектеши, които ще участват в честването на 40 години от създаването на местния Минно-енергиен комбинат.

„Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта за падналите в името на българския идеал за обединение. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките казват истината по-силно. Помним тези 214 синове на Майка България – от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безпримерен героизъм на Червената стена, в сражения срещу многочислен враг.

Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от генерал, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединението на Отечеството.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на традиционния военно-църковен ритуал на Архангелова задушница в българското военно гробище в битолското село Цапари.

„От 1924 година това е ден, в който почитаме паметта на всички български воини, загинали за отечеството. Молим се за душите им и призоваваме никога повече да няма войни”, обясни Йотова пред медиите от Република Северна Македония, които я посрещнаха в Битоля.

По повод Закона за сдруженията и фондациите, приет преди дни от парламента на Северна Македония, ограничаващ имената на исторически личности, които могат да бъдат използвани за наименуване на клубове и други структури, Йотова коментира, че Народното събрание на РСМ е суверенно и има право да приема всякакви закони. 

По думите й това, което интересува България, е как ще действа този закон и как тепърва ще бъде разработен.

Освен това Йотова подчерта, че след френското предложение е била проведена първата междуправителствена конференция, на която всички са се съгласили, че Договорът за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония от 2017 г. вече не е договор между две страни, а е част от европейското законодателство. Освен България, и всички европейски институции и всички страни-членки стриктно ще следят за неговото изпълнение. "Изключвам оттук нататък да вървим по пътя на провокациите. Ние имаме общи интереси и общи цели", обясни Йотова.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *