ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Има риск три общини да останат без нито едно училище

ипи

Данните от преброяването през 2021 г. показват, че за последните десет години в почти всички общини в България се наблюдава намаляване на населението, в някои – с над 30 процента. Това означава и намаляване на децата в училищна възраст, което се отразява на предлагането на образователни услуги. 

През последните години се увеличава броят на общините, в които има само едно училище. През учебната 2017/2018 в  38 общини е имало по едно училище, докато през 2021 г. броят им се е увеличил – те са вече четиридесет и четири. Това са 17% от българските общини. 

Намаляването на населението е основната, но не и единствената причина за намаляването на броя на училищата. Друга сериозна причина е финансовият модел, който стимулира по-пълни паралелки и оттам – по-малко на брой и по-големи училища. Това само по себе си не е лошо – по-големите училища в България имат възможност да концентрират и повече ресурс, който да се насочва както към постигане на по-добри резултатите, така и към подобряване на образователната среда за децата. 

Най-много общини с едно училище има в София област, както и в северозападна България. Близостта до София дава възможност на семействата с малки деца да се местят в столицата, за да търсят по-добро образование, а в Северозапада демографската криза е най-сериозна.  

В повечето общини функционират и така наречените защитени училища. Този механизъм гарантира, че едно училище няма да бъде закрито, ако в близост до него няма друго, предоставящото същата услуга. Това означава, че общините, в които има едно, но защитено училище, са донякъде предпазени от закриване. 

Ако низходящата демографска тенденция не се обърне, вероятно скоро в България ще има общини без нито едно училище. По оценка на Института за пазарна икономика от подобен риск са заплашени общините Ново село, Сухиндол и Алфатар. В тях има само по едно училище, то не е защитено и в него учат по-малко от 100 ученици. 

Училищата в Сухиндол (90 ученика) и Ново село (63 ученика) са гимназии, като през последната учебна година в тях са завършили средно образование общо 11 ученици. Училището в Алфатар е основно и в него се обучават 98 ученици.  

Бъдещето на тези училища е в риск – особено ако общините нямат финансова възможност да ги дофинансират. Като се има предвид, че това са общини със сравнително малко на брой население (Сухиндол – 2000 души,  Алфатар – 2278 души, Ново село – 2375 души), може да се каже, че общините имат ограничени възможности да поддържат продължително време значима публична услуга със собствени средства.  

Брегово, Кула, Ветрино, Хитрино и Летница са в друга категория. Те също са общини с едно незащитено училище, но учениците в тях са между 100 и 200 души. За тях ще е от ключово значение как ще се развива мрежата на училищата в съседните общини и ще могат ли да привличат ученици. 

За момента този проблем няма ясно решение, но е добре да се помисли на какви критерии следва да отговаря една самоуправляваща се общност и територия, защото  вероятно скоро ще има общини, които няма да има на кого да предоставят най-ключовата публична услуга – образование. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *