ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Имаме системен проблем с членовете на СИК в чужбина

Министерство на външните работи Николай Милков

Българите зад граница трябва да могат да гласуват по пощата или по интернет, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков. Той предложи да се създаде районна избирателна комисия "Чужбина", като отбеляза, че сегашната организация на изборния процес зад граница създава проблеми.

Изборите в чужбина са протекли спокойно, при добра организация и без струпвания на хора, отчетоха от Министерството на външните работи.

Гласуване е имало в 755 секции в 62 държави. Малко над 178 000 българи са упражнили правото си на вот: най много в Турция – около 58 000 души, във Великобритания – 27 000, в Германия – 22 000, в Испания – 11 000.

Според служебния министър Николай Милков българите в чужбина трябва да могат да гласуват по пощата или по интернет. "Наистина няма логика човек да може от телефона си да преведе, примерно, целите си спестявания по някаква сметка, за което да има доверие, а да няма доверие за това да упражни гласа си", коментира Милков.

"Имаме системен проблем с членовете на секционните избирателни комисии в чужбина. Понякога те не се явяват, а ние няма техните телефони и адреси. За тази цел ние имаме резервни членове на СИК. На последните избори имахме най-големи проблеми от такова естество в Турция. Все пак отнема техническо време да се назначат резервните членове на СИК и това забавя изборни процес. МВнР изпълни своите ангажименти по организацията на изборите в чужбина успешно", заяви на брифинг служебният министър на външните работи Николай Милков, който направи отчет на организацията на вота зад граница. В пресконференцията участие взе и Калин Анастасов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Армения.  

Според министъра редът за попълване на секционните избирателни комисии в чужбина трябва да се промени, защото често се случва, предложените от политическите партии хора да не се явят. "Този риск е системен и по принцип, ако се получи такова нещо, рискът е секционната комисия да не отвори навреме, не дай Боже, да не отвори изобщо и в тая връзка да се отнеме право на глас на български граждани", посочи той.

"Всички избори имат своето предизвикателство. На миналите избори това беше Ковид пандемията. На тези имахме проблеми с транспортирането на машините, но категорично мога да заявя, че МВнР изпълни стриктно и точно своите задължения. В Чехия има най-голям среден брой гласоподователи на секция, като следващата държава е Турция. За следващите избори предвиждаме да имаме около 640 секции, като 240 от тях да бъдат с машини", каза Анастасов.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *