ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Йотова: Партиите да не се замерят с темата за Шенген

През следващите няколко месеца е изключително важно да има единна българска позиция и да не превръщаме темата "Шенген" в такава, с която да се замерят партиите в политическия диалог. Това заяви пред репортери вицепрезидентът Илияна Йотова. "Да уважим усилията на българската дипломация, която през последните два месеца направи и невъзможното, за да убеди нашите европейски партньори. Моето категорично становище е, че тези усилия трябваше да започнат доста по-рано", посочи Йотова. И подчерта, че през последните 11 години страната ни е допуснала и грешки, но категорично отговаря на техническите критерии за това да бъде част от Шенгенското пространство. 

"Битката продължава", каза вицепрезидентът за оставащите няколко дни до 8 и 9 декември, когато ще се проведе заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи", на който ще бъде гласувано разширяването на Шенген. Тя изтъкна, че Нидерландия, която изрази отрицателно становище за присъединяването на страната ни, дори не е пожелала да се запознае с двете проверки, извършени на България. "Нидерландия се оказа изолирана в рамките на Европейския съюз и продължава да упорства. Ние имаме своите аргументи и те са по-силни от всякога", смята Йотова. 

Неврохирургът проф. Николай Габровски, когото от ГЕРБ-СДС номинираха за министър-председател и който днес получи от държавния глава Румен Радев папката с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, Илияна Йотова определи като блестящ лекар. "Надявам се с тази прецизност, с която оперира и помага на хората, да намери най-добрия език с тези, които ще покани на разговори за кабинет, най-вече да убеди народните представители и мнозинството, че си заслужава да го подкрепят", отбеляза вицепрезидентът. И сподели, че е изненадана от неговото решение да се занимава с политика. 

Илияна Йотова взе участие в международната конференция на тема STOP HATE SPEECH, посветена на езика на омразата, която се провежда в София.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *