ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Италиански консорциум ще строи първия завод за соларни панели у нас

фотоволтаична система

Първият завод за соларни панели в България ще бъде построен в индустриалната зона на Ямбол. Според изчисленията изграждането на предприятието ще струва 6,5 милиона евро.

Когато става дума за използване на възобновяема енергия, долината на Тунджа е обект на интереси от години. Равнинният терен, слънцето и вятърът са достатъчна предпоставка в района това да е постоянна тема. Този път обаче акцентът е различен – италиански консорциум иска да строи завод за соларни панели, а не само да ги поставя.

По думите на инвеститора Кристиано Камазини Ямбол е избран след дълго проучване, а причината – добрата комуникация с местните власти.

Инж. Пламен Комитов, който отговаря за проекта, уточни, че за фабриката вече е купен терен от 11 декара в индустриалната зона на Ямбол.

Производството ще бъде почти изцяло роботизирано, предвижда се първоначално да бъдат разкрити 50 работни места основно за инженери и IT специалисти. За обучението на кадри ще се търси сътрудничество ямболския факултет "Техника и технологии" към Тракийски университет.

Ползите за местния бизнес, а и за жителите на областта ще бъдат осезаеми, твърди инж. Комитов. Фактът, че много предприятия правят собствени фотоволтаични системи и общата тенденция към използване на зелена енергия е предпоставка тя да става все по-атрактивна алтернатива и за гражданите на района.

По-дългосрочната идея на компанията е да затвори производствения цикъл с изграждането на фотоволтаичен парк. За целта е заявила инвестиционно намерение за закупуване на 600 дка общински терени на бившите казарми в местността "Червен баир". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *