ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Избраха Галина Захарова за нов шеф на ВКС

Избор на ВКС Галина Захарова

Галина Захарова е избрана за нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) с мнозинство от 20 гласа на всички присъстващи на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет. Тя трябваше да получи поне 17 гласа от ВСС, за да бъде избрана. В момента ВСС е в намален състав от 22 души след оставката на трима от неговите представители, чиито места още не са запълнени. На днешното заседание пък отсъстваха Драгомир Кояджиков и Боян Новански.

Захарова става първата жена, която застава начело на ВКС. Тя е завършила „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1988 г. и е с над 33 г. съдийски стаж. В периода 1988 – 1989 г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 г. до 1991 г. е младши съдия там. От 1991 г. до 1992 г. е районен съдия в Пети районен съд (СРС), като през 1992 г. става зам.-председател на съда. Работи като съдия в Софийския градски съд от 1993 г. до 1998 г., а в периода 1998 – 1999 г. е негов зам.-председател. В Софийския апелативен съд е съдия от 1999 г. до 2004 г., а от 2004 г. до 2007 г. е негов зам.-шеф.

От 2007 г. до 2011 г. е член на ВСС. След това продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г.

Във ВКС съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13.11.2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург.

Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.

Галина Захарова е представител на ВКС в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МС, в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към МС.

Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в ЕС; за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *