ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Изключването на Шрьодер от СДП разделя германските социалдемократи

свят

След продължилите два часа и половина обсъждания на 14 юли, арбитражната комисия на германската Социалдемократическа партия в Хановер не е успяла да постигне съгласие дали да изключи бившия канцлер на Германия – Герхард Шрьодер – от партийните редици заради връзките му с Русия, съобщава "Юроактив". Лидерът на СДП в Хановер – Кристоф Матерне – обявил, че тъй като няма окончателно решение, неформалните дискусии по темата ще продължат и на 15 юли, а споразумение се очаква през идните три седмици. 

До сега са били подадени 17 официални искания за изключването на Шрьодер – канцлер на Германия от 1998-а до 2005-а – от партията. Според Матерне обаче, е малко вероятно те да бъдат успешни. Той допълва, че спорният въпрос вещае повече трусове в партийните редици, защото много партийни членове подкрепят Шрьодер. Мнозинството лоялни на Шрьодер привърженици заявявали, че щом той бъде изключен от СДП, то и техният път там приключва след 40 години членство. Шрьодер обаче е загубил подкрепата на най-висшето партийно ръководство, по-голяма част от което е в дългогодишни приятелски отношения с бившия канцлер.  

След нахлуването на Москва в Украйна, ролята на бившите високопоставени официални представители на Европейския съюз в руски компании бе поставена под лупа. Особено остро бе критикувана позицията на Шрьодер като председател на надзорния съвет на руския енергиен гигант "Роснефт". В резултат на публичния натиск той се оттегли от борда през май.

През март лидерът на СДП – Ларс Клингбейл, който принадлежи към тесния кръг на Шрьодер, се дистанцира от бившия си приятел като заяви, че съществуват "политически разногласия" между тях.

През май германският парламент анулира привилегиите на Шрьодер като бивш канцлер и временно забрани достъпа му до офиса му в Бундестага и до обслужващия персонал. Германските законодатели обосноваха решението си с поведението му по време на руската военна агресия когато той е отказал да заеме ясна позиция срещу Кремъл. Настоящият канцлер на Германия Олаф Шолц обаче се противопостави на резолюция на Европейския парламент от 19 май, в която се призоваваше Шрьодер да бъде включен в санкционния списък на ЕС заради връзките му с Кремъл. Тя бе подкрепена от широка коалиция от партии, включително и от членове на групата на социалистите и демократите, и в нея се предлагаше забранителният списък на общността да обхване и европейски представители в бордовете на "големи руски компании". Шолц, който беше генерален секретар на германската СДП по време на управлението на Шрьодер обаче настоя, че решението на германския Бундестаг от същия ден по отношение на бившия канцлер е достатъчно. 

Шрьодер предизвика бурното негодувание на част от съпартийците си с интервю за "Ню Йорк таймс" през април, в което посочва, че "не може да се изолира държава като Русия в дългосрочен план, нито политически, нито икономически". И още, че "когато тази война свърши, ще трябва отново да работим с Русия, както винаги сме привили". В интервюто Шрьодер защитава също лобистката си дейност за Кремъл и силната си подкрепа за "Северен поток", за чието изграждане той основа и фондация в последните си дни като канцлер на Германия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *