ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Изследване на ИПИ отчита Монтана като пример с висока престъпност

ИПИ

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи изследване „Регионални профили: показатели за развитие 2022” на 16 ноември 2022 г. в 11:00 часа в Българската телеграфна агенция. В него е включен преглед на икономическото и социалното развитие на всички 28 области в България, разгледани през 68 специфични показатели. 

На регионално ниво данните за регистрираните престъпления срещу личността и собствеността показват големи различия. Те се движат между 13.6 на 1000 души от населението в Монтана до 4.5 на 1000 души от населението в Смолян.

По-високо ниво на престъпността има в някои области от северозападна България, както и в по-гъсто населените и по-големи области. Разликите между отделните области се дължат на различни фактори, най-вече на социално икономическо развитие и демография.  

Ккато цяло статистиката на престъпленията срещу личността и собствеността през последните години показва значително намаляване на този тип противозаконни прояви. Броят на регистрираните престъпления е близо два пъти по-нисък между 2010 г. и 2021 година – от 17 на 1000 души от населението до 9.8 на 1000 души.  

Разкриваемостта на престъпленията също варира между отделните области. Тя е най-висока в област Габрово, където близо 75% от всички регистрирани престъпления са разкрити. Най-ниска е в столицата, където само една трета от престъпленията се разкриват през 2021 година. Средно за страната 51.7% от регистрираните престъпления срещу личността и собствеността са били разкрити през 2021 година. 
 
Функционирането на съдебната система също е във фокуса на внимание на изследването на Института за пазарна икономика. В периода между 2010 г. и 2021 г. се отчита слаб спад в натовареността на наказателните съдии. Всеки съдия разглежда  средно по около 9–10 дела месечно. По време на COVID-кризата през 2020 г. натовареността е по-ниска, но през 2021 г. тя отново се движи около 9 дела месечно.  

На регионално ниво се наблюдава и разлика в натовареността на съдиите. Най-натоварените – в Кюстендил – са четири пъти по-заети от тези в Смолян, които имат най-малко работа. С изключение на област Варна, относително ниска натовареност имат съдиите в по-слабо населените области. 
 
От ИПИ отбелязват, че сериозните различия на местно ниво в количеството и качеството на предоставяните услуги в областта на правосъдието водят и до различно усещане у гражданите за защита. 

Те прeдлагат съдебната реформа да включи, освен важните постановки за върховенство на закона и борбата с корупцията, и мерки, насочени специално към гражданите. Става дума за инструменти, с които да се повиши защитата и качеството на живот в регионите и за бизнеса, и за хората. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *