ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кабинетът реши за обезщетенията по жалби, уважени от ООН

ООН - Женева

Министерският съвет прие Постановление за определяне реда за изплащане и размера на еднократни обезщетения по индивидуални жалби, уважени от органите на Организациите на обединените нации. По-конкретно става дума за структурите, контролиращи изпълнението на основните международни договори в областта на правата на човека.

С приемането на този акт се адресира една от съществуващите в момента празнини в нормативната уредба, свързани с липсата на основание за изплащане на адекватно финансово обезщетение на жалбоподателя. Механизмът е насочен към граждани, за които органи на ООН мотивирано са се произнесли, че са станали жертва на неправомерни действия на държавата при изпълнението на международните задължения на страната.

До момента държавата е изплащала финансовите обезщетения по уважени жалби от ООН, като Министерският съвет е взимал извънредно решения по всеки конкретен случай – през 2014 г. и през 2021 година. Пример за подобен казус е случка от 2016 г. с мъж, бит от полицаи в Кърджали, защото го сбъркали с наркотрафикант. Той писал до три съдебни инстанции в България и до четвърта – в Страсбург и накрая стигнал и до Комитета по правата на човека на ООН, откъдето се произнесли през 2021 година.

За периода януари 2019 година –  юни 2022 година са заведени 5 жалби, по които се очаква произнасяне от договорните органи на ООН, което извежда на преден план необходимостта да се приемат правила за определяне на реда за изплащане и размера на еднократните обезщетения.

Разписването на ясна процедура се налага, защото така България ще засвидетелства, че участва в работата на компетентните международни организации по правата на човека и изпълнява поетите ангажименти към тях.

Ще се демонстрира и че страната ни изпълнява стриктно задълженията си според международното право, като поставя силен акцент върху защитата на правата на човека.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *