ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кабинетът с първа стъпка към намаляване на акциза за газа

Министерски съвет Кирил Петков

Внасяме предложение за дерогация пред ЕК за намаляване на акциза за електроенергията и газа, така че да имаме възможност цените на тези две много важни компоненти в българската икономика да бъдат намалени.

Това обяви министър-председателят Кирил Петков в началото на заседанието на Министерския съвет, провеждащо се на 12 май.

Премиерът подчерта, че на него ще се обсъдят част от резултатите, които са били постигнати по време на посещението му в Съединените щати.

Първо, договорени са два кораба с газ, които ще пристигнат през юни, като по думите на премиера цените ще са значително по-добри от цените на европейските пазари и по-добри от тези на "Газпром". Министерството на енергетиката обаче ще продължи преговорите за дългосрочните доставки, като това ще даде възможност на България за първи път да има диверсификация.

"Това беше една огромна победа" – обърна внимание Петков, уточнявайки, че за него най-важното е българите да имат най-добрите цени, без да се разчита на доставчик, който може едностранно да премахва условия и договори.

На второ място Петков съобщи, че по време на пътуването бил постигнат голям напредък за намиране на заместващи F-16 самолети, като алтернатива на забавените вече поръчани самолети. "Министърът на отбраната продължава с намирането на тези заместващи мощности, но ще имаме подкрепа, че българското небе ще остане защитено" – обясни министър-председателят. Той уточни, че според партньорите от САЩ корупцията е основен инструмент, с който Путин влияе в региона и в Европа като цяло.

Ето защо Кирил Петков обяви, че ще разпореди пълна проверка по всички аспекти на на „Турски/Балкански поток“, който бе изграден след прекратяването на „Южен поток“. По думите му този тип проекти са пример как Путин използва корупцията като инструмент за външната политика. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *