ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

КЕВР издаде и последните разрешителни за интерконектора с Гърция

Иван Иванов - КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) издаде и последните разрешителни, които дават възможност българо-гръцката газова връзка да започне работа от утре.

В резултат на това цената на синьото гориво през октомври се очаква да е малко под 240 лева за мегаватчас, каза председателят на регулатора Иван Иванов. Той допълни, че през интерконектора, освен за България, могат да минават и доставките на газ за Румъния, Унгария и Словакия.

"Първо ще се водят разговори от българска страна за допълнителни количества директно за България. Второ, Румъния, Унгария и Словакия имат ангажимента да проведат своите разговори с представителите на дружеството в Азербайджан и да договорят количеството, сроковете и цената на доставките, които ще бъдат осъществени", каза Иван Иванов.

"Могат да постъпват доставки и от други източници, като източници, които доставят втечнен природен газ и от съответния терминал за регазификация. Независимо дали се касае за терминал в Гърция или в Турция, тези количества да бъдат доставяни до Комотини, откъдето да бъдат пренасяни към България и останалата част от Югоизточна Европа", допълни председателят на КЕВР. 

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират допълнителните количества азерски газ за Европа, договорени между Европейската комисия и президента на Азербайджан през юли тази година. Това ще даде възможност синьо гориво да стига по-бързо, евтино и сигурно до Централна, Западна и Южна Европа. Това стана ясно по-рано днес от думите на президента Румен Радев след срещата му в София с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *