ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Коалицията е единна за промените в Закона за защита на конкуренцията

Петър Кулински

"Направихме справка и не установихме КЗК да е сигнализирала за каквито и да проблеми при транспонирането на две европейски директиви, поради което явно не е налице необходимостта от 7-годишен мандат на председателя и членовете на Комисията, затова прибегнахме към законови изменения".

Това каза пред БНР Петър Кулински, депутат от "Продължаваме промяната", член на парламентарната правна комисия.

Народните представители от мнозинството (четирите формации в коалицията – б.р.) внесоха проектозакон за промяна на Закона за защита на конкуренцията, с които се прекратяват мандатите на сегашните членове на КЗК и се намалява мандатът от 7 на 5 години. Предстои парламентът да проведе процедура по избор на нови членове на регулатора.

"Ще намалим мандата от 7 на 5 години. Хубаво е да се знае, че такъв мандат не е налице в нито един обществен регулатор, освен в КЗК. Продължителността на мандата от 5 години напълно гарантира независимостта на регулаторите от законодателната и изпълнителната власт. Т.е. не съвпада с 4-годишния мандат на НС и правителството. Правим и функционални изменения, като увеличаваме броя на заместник-председателите на двама, а също и увеличаваме необходимия стаж на членовете от 5 на 7 години, като по този начин целим да оптимизираме надлежното изпълнение на функциите на Комисията", обясни депутатът от ПП.

Кулински беше категоричен, че в коалицията са единни относно промените, които трябва да се извършат в Закона за защита на конкуренцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *