ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Коалиционният съвет умува по въпроса с военната помощ за Украйна

Министерски съвет сграда

Управляващата коалиция обсъжда в Министерския съвет темата за изпращане на помощ за Украйна. Свикването на коалиционен съвет бе по искане на председателя на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

Преди седмица в декларация от трибуната на Народното събрание той настоя коалиционните партньори да се съберат по темата "Украйна", след като преди Великден депутатите не разгледаха предложенията за отпускане на военно-техническа помощ. Очаква се, освен по тази тема, представителите на четирите формации да обсъдят и пътуването на българската делегация до Украйна, което предстои в сряда, 27 април.

Преди началото на коалиционния съвет депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов, който ще е част от делегацията, определи решението на БСП да не изпраща свой представител в Киев като "слабо държавническо поведение".

"Беше важно всички да идем, за да добием представа какво се случва, но това е тяхно право, тъй като не е залегнало в коалиционното споразумение", коментира той. 

Балабанов каза още, че първоначалната идея на пътуването до Украйна е била "червените линии" между позициите на "Демократична България" и БСП да се изяснят. Сега на коалиционен съвет въпросът ще бъде обсъден, добави той. Според него коалицията не е застрашена, "докато не е нарушено коалиционното споразумение". По думите му "задава се една по-интересна тема", свързана с Република Северна Македония, която е част от коалиционното споразумение.

ИТН ще бъдат взискателни по отношение на публичното говорене по темата, каза Балабанов. 

По отношение на изпращането на оръжия за Украйна той припомни позицията на лидера на ИТН – Слави Трифонов, която е за предоставяне на военна помощ.

Депутатите на ИТН ще бъдат свободни да гласуват по съвест в пленарната зала, ще видим какво ще реши парламентът, посочи народният представител. 

Заместник-председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Калоян Икономов също ще е част от делегацията. След проведено по-рано днес заседание Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП взе решение да не бъде изпращан представител на партията в делегацията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *