ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Конфликтът в Народния театър е политически, смята директорът му

Народен театър Иван Вазов

На 24 ноември се проведе заседание на Комисията по културата и медиите, което включваше в дневния си ред изслушване на ръководителите на Съюза на артистите в България, Българската асоциация на работодателите в областта на културата и ръководителя на Народния театър „Иван Вазов“ по актуални въпроси.

Сред гостите на заседанието бяха Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България и Илко Ганев – член на САБ, Анастас Попдимитров – председател на работодателите в областта на културата, Васил Василев – директор на Народния театър „Иван Вазов“, Момчил Георгиев – генерален секретар на Българската асоциация на работодателите в областта на културата, Стилян Николов – председател на съюза на работодателите в театралната област, Петър Матев – от Министерството на културата, изпълнителен директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ и Елианка Михайлова- Министерство на културата, главен експерт на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“.

Най-актуалният скандал – между режисьора Александър Морфов и пиарката на театъра Велислава Кръстева – бе обобщен от директора на Народния театър Васил Василев, който обяви, че конфликтът между тях е политически – нещо, което в никакъв случай не бива да се допуска.

По останалите теми – за финансирането на държавните и културни институции в областта на сценичните изкуства бе представено становището от Съюза на артистите в България. Неговият председател – Христо Мутафчиев обясни, че по време на кризата с COVID-19, браншът на театрите е изпитал голямо затруднение. Но Съюзът на артистите успял да си отвоюва финансиране, така че работещите в сферата на сценичните изкуства да си получават заплатите.

Използвайки случая да изтъкне доброто си сътрудничество с бивши министри на културата, Христо Мутафчиев предложи отпадане на мерки, въведени от Боил Банов. Той обясни, че това са рестриктивни мерки, ограничаващи недобросъвестното харчене на средства от някои директори на театри. Според Мутафчиев тези мерки вече не са актуални и пречат на нормалната работа на театрите, като не им дават възможност сами да изкарват приходите си.

В предложението на Съюза на артистите се посочва, че тези мерки трябва да бъдат „актуализирани, преосмислени или премахнати.“ При последвалата дискусия бяха засегнати проблеми, отнасящи се до материалната база на театрите и до заплатите на актьорите, заради чието повишаване от Съюза на артистите настояват, че е необходима промяна в структурата на финансиране на сценичните изкуства.

Господин Динев

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *