ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Контактната група на Бойко Борисов е ненужна

Парламент Корнелия Нинова

"Ние от БСП сме на мнение, че най-важният въпрос, който трябва да се реши е бюджетът." Това заяви Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание при първото извънредно заседание на 48-ото Народно събрание. От левицата са на мнение, че какъвто и да бъде изходът от преговорите за съставяне на правителство, приемането на Бюджет 2023 г. не бива да търпи отлагане, тъй като държавата, хората и икономиката имат не бива да остават без помощ през зимните месеци.
От думите й стана ясно, че БСП имат притеснения от представения от служебния финансов министър Росица Велкова план за бюджета, тъй като в него са "орязани" парите за социални помощи.

От партията са на мнение, че точно тези пари са изключително важни за хората в нужда и не бива да бъдат изключени от бюджета.
Корнелия Нинова заяви, че трябва да има таван на цената на тока, да има две тарифи за плащане, както и да има задължително увеличение на минималната работна заплата и не на последно място – преизчисляване на пенсиите. Според нея е недопустимо служебният кабинет да си помисли да изключи тези помощи от бюджета, при положение, че пари в излишък има.
След това тя се обърна най-вече към колегите от ГЕРБ с думите, че не трябва да се допуска практиката да се работи с контактьори. Уточни, че предложената от Бойко Борисов контактна група, която е трябвало да влезе в разговори с
партиите и коалициите за бюджета, не е довела до нищо.

"Това е парламентът, това са народните представители и тук е мястото, на което трябва да се приеме бюджетът",
категорична беше тя.
Лидерът на БСП добави, че никой няма нужда от контактьори, които допълнително да изкривяват и без това трудната парламентарна обстановка.
В заключение Корнелия Нинова помоли служебния финансов министър Росица Велкова да представи бюджета, тъй като по сметки на партията от досега споделяните й изчисления сметките не излизали. Бившият министър на икономиката от кабинета "Петков" поясни, че редовното правителство е оставило 9 млрд. лв. в бюджета и милиард и половина излишък в края на юли. Тя отбеляза, че за първото тримесечие е имало ръст от 3.5 процента на икономиката, а през второто – 4.8 процента.

Също така обясни, че самото служебно правителство е обявило, че има излишък през септември и сега изведнъж обявяват, че пари няма.
“Искаме да знаем, къде ще ги харчите тези 11 млрд. лв. или 15 млрд.лева? Да не би да са за онези самолети, които не ни трябват сега?!”, попита Нинова.

В заключение тя постави още един въпрос към служебното правителство – дали не следва порочната практика на ГЕРБ, а именно да залага по-малко приходи, за да се орежат разходите и накрая парите в излишъка да се харчат незнайно къде.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *