ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Корнелия Нинова: БНБ се подигра с българския парламент

Корнелия Нинова

"Вместо да чуем професионален доклад от страна на БНБ, получихме шамар върху парламентаризма", възмути се от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Целият следобед депутатите посветиха на изслушване на ръководството на Централната банка за готовността да се приеме еврото.

Нинова взе думата за декларация от името на левицата, след като вицепремиерът Атанас Пеканов припомни на БСП, че има решение на техен конгрес за приемане на еврото.

"УС на БНБ, който избираме ние и извикахме на доклад се подигра с българското Народно събрание и не предостави такъв доклад", посочи в словото си Корнелия Нинова.

"Темата е смисълът на парламентаризма, докарахме се дотам, органи които ние избираме, незавършили докторанти, да ни поучават и ние да ръкопляскаме на това. Служебният кабинет на президента Радев отдавна се меси в партийните работи на БСП, но гледам, че разширява посегателствата си", посочи тя.

И попита колегите си – "ще защитаваме ли парламента", "всеки, който дойде тук, ще си изпълнява ли задълженията".

А конкретно на Пеканов отговори:

"Да, имаме решение на конгреса. Да, ние държим на еврото, но всяка държава трябва да реши кога да стане това. Единственото, което искахме е БНБ да ни каже – доходите ще паднат или ще се увеличат. Искахме обективен професионален анализ. А какво получихме – шамар върху парламентаризма", възмути се лидерът на левицата.

 

Ето и цялата декларация от името на ПГ „БСП за България”:

"Хубаво е, че г-н Пеканов рекламира конгрес на БСП, но уважаеми колеги народни представители, на какво станахме свидетели днес – Управителният съвет на БНБ, който избираме ние и извикахме за доклад, се подигра с българското Народно събрание и не предостави такъв доклад.

Вие не разбирате ли, че се докарахме дотам, че органи, които избира Народното събрание, служебен кабинет, на който ние трябва да упражняваме парламентарен контрол, да идват да ни поучават, да ни дават задачи, да не изпълняват това, което парламентът им е възложил и да ръкопляскаме това? Да слушаме доклади от партийни конгреси, да слушаме поучаване от незавършил докторант на цели партии за техните идеологии и убеждения и да ръкопляскаме на това. Дотам ли се докарахме, уважаеми народни представители?

Служебният кабинет на Радев отдавна се меси в партийните работи на БСП, но гледам, че разширява намесата и към други партии. Казвам тази декларация с призив сериозно да мислим и да решим – ще го защитаваме ли този български парламент от посегателства, от обиди, от принизяване на неговата роля, в крайна сметка, от убийството на парламентарната демокрация. И всеки, който дойде тук ще се гаври ли с това, което е българското Народно събрание, или ще си изпълнява задълженията по закон и ще си уважава институциите.

Това ме предизвика да говоря. Изобщо не ме интересува, че Пеканов цитира доклад от конгрес на БСП и ще ви кажа защо – това, което прочете е вярно и ние държим на него. И ние казваме „да” на еврото – и тогава, и сега. Но всяка държава трябва да реши кога е удобния момент това да стане. И единственото нещо, което искахме днес е да вземем информирано решение – може да е „да”, може да „не”. Но БНБ трябваше да ни каже: икономиката така ще пострада или така ще имаме растеж, доходите на хората ще паднат или ще се увеличат, има рискове от инфлацията, няма рискове. Това искахме. Какво получихме – още един шамар върху парламентаризма, никакъв отговор на конкретните въпроси и незавършил докторант да ни поучава за партийните ни позиции и дела.
Мислете, моля ви, докъде ще докараме парламентарната демокрация, ако продължаваме да търпим това посегателство върху най-висшия орган в държавата."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *