ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Корнелия Нинова: Странно е, че ПП се съгласи да се срещне с ГЕРБ

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова определи като странно съгласието на "Продължаваме промяната" да се срещне с ГЕРБ във вторник. По думите й е очевидно, че в ПП текат някакви процеси и в отношенията им с ГЕРБ има динамика.

"Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е пиар акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни", коментира лидерката на БСП в ефира на БНР.

По отношение на гласуването на удължения бюджет, внесен от служебния кабинет, Нинова отбеляза, че между първо и второ четене ще гарантира мнозинство, което да внесе поправки, ориентирани към социалната сфера – заплати, доходи, подкрепа за икономиката през зимата.

"От опит знаем, защото преди година бяхме в подобна ситуация – тогава от БСП държахме третия мандат, като умишлено го задържахме, за да можем да си приемем бюджета. От опит знаем, че може да стане беля между първо и второ четене, ако всички внасят предложения. Затова този път изпреварихме събитията и предварително поканихме другите партии да се изберем какво ще внесем. 

Колегите потвърдиха желание да подобрим бюджета, внесен от служебния кабинет. Включително и ГЕРБ – те първи реагираха", обясни Нинова.

На въпрос за отношенията й с президента Румен Радев, Нинова отбеляза, че те са били в гореща фаза, когато служебният кабинет направил невиждана и нечувана чистка в администрацията и когато връщал стария модел на управление – с представители на ГЕРБ.

" И онзи ден имаше уволняване на хора и връщане на стари кадри. Това е принципен въпрос – или президентът се бори срещу този модел или го възстановява. На много места, в много министерства се връщат хора на ГЕРБ. Вие ги знаете" – посочи Нинова.

Освен това тя припомни, че още при сформирането на коалиционното правителство президентът започнал да го критикува, въпреки че ПП е негов продукт.

"Но е очевидна логиката на процесите, които текат", продължи Нинова и уточни, че президентът управлява вече достатъчно дълго със служебните кабинети – без парламент, без контрол от законодателната власт. Ето защо, за да защитят парламентарното управление, от парламентарната група на БСП направили компромис, като подкрепили избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента.

"Другото означаваше блокаж на парламентаризма в България и наливане на масло в огъня на онези, които искат президентско управление", обясни Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *