ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Костадин Костадинов си държи на референдума за еврозоната

Костадин Костадинов

"Възраждане‘‘ не миряса и реши, че ще се обърне към президента с призив той да се възползва от конституционното си право да свика референдум за членството на България в еврозоната. За новия апел съобщи самият председател на партията Костадин Костадинов на брифинг в парламента.

Той обясни, че от шестте парламентарни групи, поканени от "Възраждане" на разговори, са се отзовали само две – ГЕРБ-СДС и "Български възход", като и двете политически сили категорично са отказали да подкрепят идеята за референдум за членството ни в еврозоната.

Костадинов посочи, че въпреки това все още не са се изчерпали абсолютно всички конституционни механизми за провеждането на референдум.

Първият механизъм бил изчерпан, защото нужните 48 подписа от народните представители не били осигурени, туй като никой не им е оказал подкрепа, а от "Възраждане" не разполагат с толкова депутати в партията си.

Вторият механизъм е президентът да се възползва от конституционното си право да свика референдум за еврозоната. Лидерът на "Възраждане" посочи, че ще се погрижи да убеди Румен Радев да го направи. Костадинов бе категоричен, че ако не получи поисканата подкрепа от страна на държавния глава, в рамките на една седмица ще свика инициативен комитет. Уточни, че има готовност за подобна стъпка, тъй като е провел разговори с много граждани и експерти, които подкрепят позицията на "Възраждане" България да остане извън еврозоната.

Костадинов поясни, че тяхната цел е събирането на 500 000 подписа в рамките на законоустановения срок от три месеца. Той отсече, че ръководството на БНБ лъже, че са предоставили вариант на работен доклад, каквато информация бе разпространена във вчерашния ден (3 ноември). Той поясни, че от Централната банка са уплашени от собствените си 37 експерти и показа на журналистите писмо, получено от БНБ.

В него се посочва, че на парламентарните групи се предоставят работните текстове на проекта на анализ, разработени от експерти на БНБ, които още не са одобрени от Работната група и от Координационния съвет за въвеждане на еврото, както и от Управителния съвет на Централната банка. Текстовете обаче не включват частта на Министерството на финансите.

Костадинов добави и любопитната подробност, че служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов се бил изпуснал с признанието, че вариантът, който от "Възраждане" били получили от БНБ, не бил цензуриран.

Според лидера на "Възраждане" се прави всичко възможно, за да бъде скрита истината, че България ще бъде унищожена на финансово и икономическо ниво, ако влезе в еврозоната и замени лева с еврото.

Дали обаче г-н Костадинов е наясно как се провежда национален референдум? В чл. 9 ал. 1 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е записано, че национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.

Но нито Костадин Костадинов, в качеството му на лидер на парламентарната група, нито партията му имат право да инициират референдум. Такова предложение – за свикване на национален референдум – може да бъде направено от не по-малко от една пета от народните представители (по чл.10, ал.1, т.1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление).

Както обявява самият Костадинов, въпросните 48 подписа не са налични, а именно те са минимумът за инициирането – 1/5 от депутатите в парламента. И така единственият вариант партията да осъществи намерението си за свикване на референдум за еврозоната, е президентът да се отзове на апела, който ще му отправят при предстоящите консултации. 

Тук е мястото да поясним, че България още при присъединяването си към Европейския съюз е поела ангажимента да стане член на еврозоната. Направила го е още в официално заявената Преговорна позиция и Допълнителните информации към нея по глава 11 "Икономически и валутен съюз" от 2001 г., както и с Предприсъединителните икономически програми на Република България за периода 2002–2005 г. и 2004–2007 година. Впоследствие ангажиментът е препотвърден и в Договора за присъединяването на Република България и Румъния към Европейския съюз.

Ето защо не може да не се запитаме защо Костадин Костадинов се е сетил чак сега да предлага референдум, при положение, че страната ни е приела условието да сменим нашия лев с еврото още преди 15 години, а самият той активно се занимава с политика от 2007 г., като член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО-БНД.

Може би го прави с една единствена цел – привличане на нови симпатизанти – без да отчита, че докато води разгорещените дебати против еврото, те само стремглаво и сериозно ще продължат да заборчняват със заветния лев.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *