ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Криптокралицата Ружа Игнатова имала вътрешна информация от разследванията срещу нея

ружа игнатова

Публикация на BBC твърди, че  Ружа Игнатова, известна още като "изчезналата криптокралица", е получила полицейска информация за разследвания по неин адрес. 42-годишната Ружа се издирва за предполагаемата й роля в провеждането на измама с криптовалута, известна като OneCoin, на стойност 4 милиарда долара.

В BBC са анализирали файлове от срещи на Европол, които доказвали, че издирваната от ФБР бегълка е знаела за опитите да бъде арестувана месеци преди да изчезне. Полицейските досиета съдържат презентации, направени на среща на Европол, наречена "Операция Сателит", която се е провела в Хага на 15 март 2017 година.

Според документите на срещата са присъствали представители на ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк. Присъствали са и служители от Великобритания, Германия, Холандия, Дубай и България.

Документите съдържат сведения от "високопоставен поверителен информатор" на американските служби, банкови сметки в OneCoin, получаващи средства от инвеститори, и информация за неуспешни опити на британската полиция на Лондон да разпита Игнатова.

На заседание в съда през 2019 г. американските прокурори са заявили, че Франк Шнайдер, бивш шпионин и доверен съветник на Игнатова е този, който й е предоставил поверителна полицейска информация. Самият той е отрекъл да се е сдобил с документите. "Когато българите са участвали в определени срещи на Европол, са й били нужни само часове, за да се запознае напълно със случващото се и да вземе протоколите какво е казано на тези срещи. Мога само да заключа, че идва от кръговете, в които е била, и връзките, които е имала чрез различни влиятелни личности", заяви той.

Документите показват че на срещата на Европол през март 2017 г. са присъствали представители на българското МВР. Според публикацията BBC е изпратила запитване до министерството дали неговите служители могат да носят отговорност за изтичането на информация. Отговор обаче не е получен.

От ФБР не са коментирали документите на Европол. Специалният агент Пол Робъртс обаче твърди, че е имало разследвания по целия свят срещу Игнатова и срещу OneCoin. "За много от които тя беше научила поради действия на правоохранителните органи в други държави," казва той.

От Европол са заявили пред BBC, че проучват въпроса.

Както е известно, Игнатова изчезна на 25 октомври 2017 г., след като бе уведомена за разследването на дейността й около нейната криптовалута OneCoin. През юни 2022 г. тя е добавена към списъка с 10 най-издирвани на ФБР.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *