ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

КС образува дело по казуса за закриване на спецправосъдието

Конституционен съд

Конституционният съд образува дело по искането на главния прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни на текстовете в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура.

За съдия-докладчик е определена Надежда Джелепова, съобщи БНР. 

Обвинител номер едно настоява да бъдат отменени всички разпоредби, свързани със статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на делата, сроковете за влизане в сила на определени текстове от закона.

"Закриването на цял вид специализирани съдилища и прокуратури, без необходимите гаранции за защита на правата и интересите на гражданите и на държавата ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и ще влезе в колизия с принципите на Основния закон за правовата държава и разделението на властите", мотивира се Иван Гешев.

​По-рано днес правосъдният министър коментира, че не е изненадана от искането на главния прокурор. Според Надежда Йорданова, закриването на специализираното правосъдие не е било направено в нарушение на Конституцията.

Закриването на специализираното правосъдие отива в Конституционния съд, стана ясно днес преди заседанието на ВСС. Жалбата ще бъде подадена днес, каза главният прокурор Иван Гешев преди заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което трябва да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година.

Йорданова беше категорична, че промените в закона за съдебната власт, с които всъщност беше закрито спецправосъдието отговарят на конституцията. Тя не допуска и да има забавяне на процедурите около прехвърлянето на делата и разследванията, които в момента са в момента са в спецструктурите и до 28 юли трябва да бъдат прехвърлени в обикновените съдилища и прокуратури.

Гешев и Йорданова коментираха темата преди началото на заседанията на ВСС, на което се обсъжда допустимостта на искането на бившия съдебен правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. То беше внесено миналото лято, беше отхвърлено и след това след признаване от КС отново е на дневния ред на  ВСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *