ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Към момента няма пряка опасност от въвличане ни във военен конфликт

Димитър Стоянов

Към момента няма пряка опасност от въвличане на България във военен конфликт, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов след заседание с колегите си от НАТО в Брюксел, предаде БНР.

На въпрос дали включването на страната ни в инициативата "Европейски небесен щит" не е признание за уязвимост, след като страната ни беше спомената от разследването в Русия във връзка с взрива на Кримския мост, министър Стоянов отговори:

"Не бих свързал по този начин нещата. Това е една обща идея, както знаете България разполага със стари съветски системи за противовъздушна отбрана, говорим за единна система под единно ръководство, която да може да реагира във всеки един момент. Откъде ще дойде заплахата? Може да дойде отвсякъде".

14 страни членки на НАТО, сред които и България, подписаха днес декларация за включване в съвместен проект – "Европейски небесен щит" – с който се цели подобряване на противовъздушната отбрана на Европа.

Освен нашата страна в инициативата се включват още Германия, Великобритания, Нидерландия, Белгия, Норвегия, Финландия, Литва и Латвия, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния и Словения.

На церемонията по обявяването на инициативата в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт заяви:

"Това е общ подход към нашата съвместна отговорност да осигурим безопасността на континента. Правим го, впрягайки заедно ресурсите си, за да постигнем политическа, финансова и технологична синергия. Така ще запълним празнината в полето на европейската противовъздушна отбрана. Най-важното е, че така всички можем да спестим при поръчката, при оперативните разходи също. Всички печелим. При всички случаи. Първите конкретни стъпки ще бъдат направени много скоро, на дневен ред е съвместната покупка на ракети "Пейтриът" също и на модерните системи ИРИС-Т."

Освен американските "Пейтриът" и германските ИРИС-Т съюзниците допускат съвместна покупка и на израелско-американски системи "Ароу 3" с хиперзвукови боеприпаси, предназначени за сваляне на балистични ракети. И трите вида установки са с наземно базиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *