ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кутев: Ориентация, извън евро-атлантическата, не е измисляна

Антон Кутев

"Партиите не са излизали от режим "избори", но ако до преди 10 дни това беше нормално, защото те бяха в избори, сега вече не е. Сега целта на всички българи вече е друга. Най-важното е да има парламент, който да излъчи стабилно правителство, защото служебното правителство има един недостатък и той е, че няма парламент. Т.е. не могат да се правят ключови реформи и промени". Това заяви пред БНР говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. "Партиите се опитват да прехвърлят отговорността за кризите върху служебното правителство. Атаките срещу служебното правителство идват от същите тези политици, които не могат да съставят правителство. Парламентарните републики в Европа често сменят правителства, но не толкова често сменят парламенти, т.е. успяват по някакъв начин да намерят различни варианти за управление в рамките на един парламент, които варианти в крайна сметка са продиктувани от избирателя, който е определил партиите в конкретния парламент и съотношението между тях", коментира Кутев.

"Дневният ред на хората не е дали да бъде поканена г-жа Елеонора Митрофанова на откриването на Народното събрание, но дневният ред е дали запазваме евро-атлантическата ориентация на България, това е важното. Има много ходове, с които това може да се покаже, а трябва да бъде свършено. Въпросът за евро-атлантическата ориентация е един от ключовите въпроси на нашето общество и аз съм убеден, че болшинството от гражданите нямат съмнение в тази ориентация", каза говорителят на служебното правителство и подчерта: "И президентът Румен Радев, и служебният кабинет с действията си недвусмислено доказахме, че ориентация, която да е извън евро-атлантическата, не само не е провеждана, а не е и замисляна!". По думите му геополитическата ориентация на страната е важна, но трябва да се решат проблемите с цените, доходите, инфлацията и социалните кризи: "Само с преразпределение на приходите не е възможно да се реши проблемът с обедняването, а възможностите на едно служебното правителство са само такива."

Кутев изказа подозрение, че бюджетът може да се окаже небалансиран, ако бъде внесен от служебното правителство, а партиите в парламента го променят заради предизборна ситуация: "Това е голямата драма. Ние ще направим всичко възможно, ако се наложи да внасяме бюджет, да е в комуникация с партиите. Убеден съм, че и президентът ще зададе тези въпроси към партиите по време на консултациите. Това, което зависи от служебното правителство да влезе бюджетът в максимална степен съгласуван, е факт."

Той е категоричен, че е абсолютно невярно твърдението, че служебното правителство е удължило концесията за пристанище "Росенец".

"Информацията е, че имаше хакерска атака, която не е нещо изключително, не е сериозен проблем за институциите, защото цели само сриване на сайтовете. Т.е. тя има предимно рекламна цел на хакерите. Затова ние вчера се стараехме да не се вдига много шум в отразяването на това нещо, защото това е тяхната цел. Положихме усилия за преодоляването на атаката, преодоляхме я", коментира Антон Кутев във връзка с хакерската атака срещу сайтовете на държавни институции, сред които и на президентството. Според него няма как "през цялото време да се кълнем в нашата евро-атлантическа ориентация и когато върви война, която руснаците възприемат за себе си като война със Запада, ние да не сме обект на някакви атаки". И подчерта, че в бъдеще може да има и по-сериозни кибератаки, което означава, че трябва да се работи за киберсигурността на страната: "Всеки български политик трябва да си дава сметка, че ние трябва да имаме съответната готовност – тя касае и киберсигурността, но и военната подготовка и оборудването на армията, и милиардите, които ще отидат за въоръжаване, вместо за социални помощи. Това е ситуацията, в която живее съвременният свят."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *