ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Лихвите не са пречка пред кредитния ентусиазъм на българите

Пари

При домакинствата лихвите по кредитите вече тръгнаха нагоре. Това обаче не охлажда ентусиазма на българите. Според някои експерти, се бърза с вземане на заеми преди очакваното повишаване на лихвите. Това обаче не гарантира, че тези пари ще се връщат при сегашния лихвен процент.

През август средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове се увеличава с 0.07 процентни пункта до 8.26%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези заеми расте до 8.78 на сто.

При жилищните кредити в левове, лихвата се повишава леко до 2.49%, а ГПР вече е 2.76 процента.

Средният лихвен процент по другите кредити в левове /включват се и средствата, отпуснати на сдруженията на собствениците по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради/ нараства до 3.20 на сто. Средният лихвен процент по другите кредити в левове на Работодатели и самонаети лица се увеличава с 0.17 пр. п. до 3.21 на сто.

През август 2022 г. средният лихвен процент по овърдрафта в левове намалява до 14.38%, а при кредитите по кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове се сви до 20.39 процента.  

Числата от БНБ обаче показват, че има увеличение в размера на изтеглените заеми. Например, обемът на новия бизнес по кредитите за потребление в левове се повишава с 29.7 млн. лв. до 731.6 млн. лева. Взети са и с 2.9% повече предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране – до 113.9 млн. лева.

При жилищните заеми в левове обемът на новия бизнес нараства с 29.2 млн. лв. до 565.8 млн. лв., а този на предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране се понижава с 6.5 млн. лв. до 149.1 млн. лева.

Обемът на новия бизнес по другите кредити в левове спада с една четвърт до 22.5 млн. лева. Със 75.6 на сто по-малко са предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране до 2.1 млн. лева.

Прави впечатление, че обемът на новия бизнес по другите кредити в левове на Работодатели и самонаети лица намалява – с една трета до 18.3 млн. лева. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *