ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Лорер е оптимист, че ще има правителство

Даниел Лорер

"За нас и Кирил, и Асен са тези, които започнаха промяната преди година. И двамата доказаха, че най-важното нещо и за тях, и за цялото българско общество е да се спрат кражбите, за да има повече доходи за хората. С тази проста мисия спечелихме последните избори. Асен Василев в момента има много тежка мисия. Заедно с него трябва да открием дали в българския парламент има мнозинство, което не го е страх да спрем кражбите." Това заяви пред БНТ министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер. Той е оптимист, че по-скоро ще има правителство. "Въпросът е под ръководството на Асен дали можем за една седмица да убедим още няколко депутати да помислят за бъдещето на децата ни, за това, че идва глобална рецесия и България трябва да има стабилно управление", допълни той. Не коментира дали се водят преговори с отделни имена като Виктория Василева от ИТН, която обяви, че ще напусне парламента или с Елена Гунчева от "Възраждане", която става независим депутат.

По думите на Лорер Кирил Петков ще бъде "активна част от управлението на промяната", но крайното решение ще бъде на Василев, когато сглобява кабинета. Първо обаче е важно договарянето на политиките с ДБ, БСП и независимите депутати. Министърът в оставка е категоричен, че не търсят постове за никого преди да успеят да сглобят управляващо мнозинство. Според него мотивите при гласувания вот на недоверие, касаещи финансите и икономиката, са абсолютно несъстоятелни и такива мотиви няма, защото Асен Василев доста добре е управлявал държавните финанси въпреки тройната криза – инфлация, пандемия и война. Лорер предупреди, че без парламент парите от Брюксел по Плана за възстановяване няма да дойдат.

Не е дискутирано при нови избори от ПП ще правят общи листи с ДБ.

Министърът на иновациите смята, че президентът вчера, при връчването на мандата, е откликнал на посланията на промяната, че ако не се правят реформи достатъчно бързо, статуквото ще си поиска държавата обратно. "Иска ми се да вярвам, че президентската институция стои зад народа и го обединява", каза той.

Руските дипломати

Лорер каза още, че решението за руските дипломати е взето и няма връщане назад. Българският интерес е да няма намеса от руска страна в нашата икономика и политика: "Ако има нещо, което сме показали през последната една година, е това, че не ни е страх. Не ни е страх да поемаме отговорност за трудните решения. Специално за изгонването на руските резиденти – това не е еднолично решение. Имало е и Съвет по сигурността, решението на МВнР е подкрепено и е в резултат от работата на службите. Истински важният въпрос е защо това не се е случило преди години. Те са тук от години и са толерирани от български администрации. Нашите икономически отношения с Русия отдавна не предполагат наличието на такъв персонал тук. Никой не е имал смелостта да защити българския интерес. България най-после взе позиция. Реципрочността е механизъм, който ни позволява да ги изпратим обратно, откъдето са дошли. Ако сме искали пълна реципрочност, е трябвало да се изгонят още няколко, тъй като България има само 15 дипломати в Москва. Самото естеството на тяхната мисия е потресаващо и толкова години това е било толерирано."

Коментарите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за продължителността на работата на кабинета Лорер тълкува като вмешателство във вътрешните работи на България от посланик на чужда държава, което е недопустимо. Министърът в оставка обаче смята, че никакви трайни икономически отношения няма да бъдат засегнати: "Русия отдавна не е толкова важен икономически и културен партньор за България, както в носталгичното минало. Европейският съюз отдавна е най-големият инвеститор в българската икономика, след българските граждани, които си плащаме данъците. Руските туристи не са вече най-важните за България, руският петрол скоро няма да е най-важен за рафинерията", подчерта той. "Русия ни спря газа, в резултат на което България има диверсифицирани източници на газ. Благодарим на руската агресивна дипломация, която ни помага да се еманципираме от тях", отбеляза той.

Според него "Лукойл – Бургас" ще може да преработва и други видове петрол от други източници, ако това се наложи поради агресивна политика от страна на Русия. Опасно е обаче, ако АЕЦ Козлодуй остане без руско ядрено гориво, защото процесите по сертификация на гориво са дълги и българското правителство ще трябва да се замисли откъде да взима гориво. Но имаме гориво поне за година-две, така че това не е спешен проблем, успокои министърът в оставка.

Северна Македония

По темата за Северна Македония Лорер заяви: "Правителството отново коригира един дефект от миналите години – дипломация, която не съществуваше". Никой не е разбирал какво иска България от РСМ. За френското предложение каза, че никой няма да свърши изцяло нашата работа – следващите български администрации трябва да следят за нашия интерес, ако трябва пак да се наложи вето, ако нещата излязат извън контрол.

Той уточни, че правителството и институциите продължават своята работа до назначаване на следващо правителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *