ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Мафията в Западните Балкани е основен играч на наркопазара в ЕС

западни балкани

Организираната престъпност в Западните Балкани са ключови играчи както на регионалните пазари, така и на пазара на наркотици в Европейския съюз, се посочва в доклад на Агенцията по наркотиците на ЕС (EMCDDA).

Анализът показва, че стратегическото географско положение на страни като Албания, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово, съчетано с високото търсене на наркотици, особено в ЕС и Турция, са изострили апетитите на местните  престъпни групи.

"Някои страни от ЕС са разположени на маршрути за трафик, които минават през Западните Балкани, преди да влязат отново в ЕС. Това означава, че потоците от трафик могат да бъдат сложни“, се казва в доклада на агенцията, който е част от по-голямо регионално проучване, проведено между 2019 г. 2022 година.

Значителни диаспори от региона в ЕС също осигуряват набор от лица, които могат да бъдат експлоатирани или вербувани в тези мрежи, се казва в доклада.

EMCDDA съобщава за оперативно присъствие на банди от Западните Балкани в Белгия и Нидерландия, където пристанищата на Антверпен и Ротердам са важни за разпространението и вноса на наркотици в ЕС. Германия, Италия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство също са важни места за тези групи на пазарите на кокаин, хероин и канабис в Европа, посочва анализът на агенцията.

Тези подобни на мафията мрежи са приели и най-новите налични технологии за подобряване на ефективността на производството на наркотици, трафика и прането на пари, се казва в доклада.

Това включва сложно оборудване за отглеждане на закрито, дронове или използване на криптовалути и криптирани комуникации.

Както Западните Балкани, така и страните от ЕС служат като убежище за престъпници, укриващи се от съперничещи престъпни групи или правоприлагащи органи.

"Съобщава се, че членове на италиански и турски престъпни мрежи избягват правосъдието, като се намират в Западните Балкани, докато руските престъпни организации се смятат за замесени в дейности по пране на пари по крайбрежието на региона“, отбелязват от EMCDDA.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *