ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

„Международен джаз фестивал д-р Емил Илиев“ – мисията продължава

БТА пресконференция Джаз фест Банско

Малко повече от месец ни дели от джаз събитието на годината – „Международният джаз фестивал д-р Емил Илиев“. Той носи името на основателя световноизвестния джаз фестивал в Банско. Наследниците на д-р Емил Илиев в лицето на съпругата му – д-р Татяна Илиева – го организират тази година за първи път след кончината му през 2020 г., от 5-и до 9-и август в курортния комплекс „Боровец“, в откритото пространство пред хотел „Рила“.

Повече за музикалната програма може да прочетете в Banker Special.

Важна подробност е, че за децата на 6-и август, от 11 часа в хотел „Рила“ ще има специална Джаз академия с ръководител Петя Миладинова. Освен това същия ден ще има и конкурс за рисунка на тема „Що е джаз?“ Отново на 6-и август от 17 часа в хотел „Рила“ ще бъде представянето на биографичната книга за д-р Емил Илиев – „Доктор Джаз – Изкуството да лекуваш с музика“. Виолета Цветкова, редактор на книгата, разкри по време на пресконференцията, провела се в БТА на 29 юни, някои любопитни детайли около нейното написване.

Тя съдържа интересни случки от живота на д-р Илиев, разказани от съпругата му – кардиологът д-р Татяна Илиева. Включва описание на първата им среща през 1996 г. и интересни епизоди, изпълващи живота му. Сюжетът се развива в две линии – превъплъщенията на д-р Илиев в областта на медицината и на музиката.

Идеята за заглавието на книгата „Доктор Джаз“ е на д-р Татяна Илиева. Друг любопитен детайл е, че сюжетът започва с Виена и със златна писалка. Накрая завършва отново с австрийската столица и с една от великите роли на оперния певец Николай Гяуров, пред когото д-р Илиев се прекланял.

Финалът на книгата е много позитивен – с убеждението, че наследниците и приятелите на доктор Илиев трябва да продължат неговата мисия.

Д-р Илиева уточни, че когато преди малко повече от година и половина в същата зала в БТА се провела пресконференция на тема „Съдбата на джаз фестивала след кончината на неговия създател“, тя изобщо не била настроена оптимистично – дори напротив. Тогава изказванията в залата били критични, въпросите провокативни, но ето че днес тя е убедена, че съпругът й – д-р Емил Илиев е изпълнил мисията си в Банско – постигнал е целта си, когато на 8-и август 1998 г. с меценатски подбуди е създал най-големия джаз фестивал в България.

Той успял да превърне зимния курорт в Банско в привлекателно място и през лятото, популяризирайки го чрез джаз музика. Ето защо сега неговите наследници са взели решение да продължат делото му, но на друго място.

 „Боровец“ не се нуждае от никаква реклама и популяризиране – това е най-старият зимен курорт в България и международният джаз фестивал освен на неговото гостоприемство ще се радва и на любезното домакинство на община Самоков.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев изрази задоволство, че визията за фестивала се допълва с мястото – с енергийната планина Рила, която успокоява, лекува и зарежда – също като музиката.

„На всички нас в община Самоков и в Боровец винаги ни е липсвал такъв фестивал. Освен това сме задължени да почетем паметта на Румен Тосков“ – спомена кметът известния джаз пианист и композитор, родом от Самоков.

Диригентът на Бигбенд Благоевград обяви, че, както д-р Илиев винаги е държал, техният оркестър ще открие фестивала. Специален гост ще бъде Васил Петров, който едва ли някога е пропуснал негово издание.

Бигбендът ще представи някои от най-хубавите творби на Румен Тосков, който през 2005 г. пише джаз стандартите за него и за Васил Петров.

На откриването на фестивала ще зарадват публиката си и изпълнителките Надя Тончева и Христина Кацарска.

Красимир Желязков от Монтуно-БГ, когото почитателите на джаза ще имат шанса да чуят на 9-и август, обяви, че в концертната вечер ще представи някои от изпълненията на бенда, които през месец май са били класирани в топ 5 на една от най-големите платформи за етномузика.
Повече подробности любителите на джаза ще могат да научат по време на самия фестивал – всеки ден преди концертите ще има пресконференция с участниците.

Фестивалът в най-стария зимен курорт ще е с двама водещи и със симултанен превод на английски – така, както винаги е искал д-р Емил Илиев, по спомените на режисьора Борис Панкин. Той, заедно с журналиста Николай Захариев, който е водещ на предавания за джаз по БНР, ще са като Саймън и Гарфънкъл.

Икономистът Боян Славенков обяви, че заедно с представители на науката и медицината ще се обединят и ще предложат на президента Румен Радев, който ще е патрон на фестивала, д-р Илиев да бъде почетен посмъртно с отличието „Св. Св. Кирил и Методий“.

В същото време д-р Татяна Илиева съобщи, че на 23-и юни Столичният общински съвет е взел решение улица в община Витоша да носи името на д-р Емил Илиев. Освен това на негово име ще бъде учредена награда, която ще се връчи на фестивала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *