ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Мерките по новата COVID вълна ще обхванат районите в първи етап

Минитерство на здравеопазването - данни за разпространението на COVID

Мерките във връзка с новата COVID вълна ще обхванат от следващата седмица тези райони от страната, които се намират в т. нар. първи етап и това ще стане със заповеди на директорите на съответните Регионални здравни инспекции.

Това заяви в Пловдив доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Според приетия от Министерския съвет актуализиран Национален оперативен план за справяне с пандемията са определени общо 5 етапа, като за всеки един са разписани мерки, които да бъдат въвеждани на областно или национално ниво.

По думите на Ангел Кунчев в една трета от страната вече се отчита увеличаване на случаите. "Големите градове, основно София, Варна, Бургас, но и Добрич, Враца, Перник. Ръст има и в останалите. Не е изненадващо. То е очевидно за всички, че започва вълна", посочи той.

Мерките за тези райони предвиждат носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, спазване на дистанция от метър и половина на местата, където се събират повече хора, работа от разстояние там, където е възможно.

"А когато поне един от регионите като такъв от шестте определени влезе във фаза 2, тогава вече вероятно ще има и национални мерки, важащи за територията на цялата страна", обясни Кунчев.

По данни на общопрактикуващите лекари в столицата:

"В една средна практика минават по 15 души на ден, които имат признаци на заболяването. Хубавото е, че в голямата си част преминава сравнително по-леко, особено при хора в активна възраст, които нямат някакви хронични заболявания. С температура, с оплаквания, с кашлица, но не налага в повечето случаи болнично лечение".

Освен направления за антигенни тестове, Ангел Кунчев е категоричен, че личните лекари трябва да могат да издават и такива за PСR-тестове, като разговорите със Здравната каса по този въпрос продължават.

"Аз мисля, че и това ще успеем да го наложим", допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *