ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Милен Велчев очаква лихвените проценти да се увеличат

Милен Велчев

Вероятно лихвените проценти ще продължат да се увеличават, след като това отново направи и ЕЦБ. Говорим за 1-2%. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на НОВА.    

„Тази седмица се случиха две позитивни неща в областта на финансите и бюджета. Наистина финансовият министър беше индикирал, че има готовност да се внесе бюджет за следващата година, но също така надделя разбирането, че в тази обстановка, в която не е ясно дали ще има управляваща коалиция, е прекалено рисковано да се дава възможност с неясно мнозинство да се гласуват основни параметри в бюджета”, поясни той. 

„Виждаме какво става на международните дългови пазари. Преди година и нещо България мажеше да се финансира на лихви между 0 и 1%. Сега под 5 процента и половина България няма начин да получи заеми. Една от причините да се вдигнат толкова лихвите у нас е усещането на пазарите за несигурност у нашите управляващи дали искаме да влезем в еврозоната”, допълни бившият финансов министър.

И обясни, че инфлация се бори с приходи, с намаляване на разходи. По принцип тя се подхранва от увеличаване на доходите, каза още Велчев.

Според него е възможно България да изпълни поставената дата за влизане в еврозоната при една стегната бюджетна политика до края на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *