ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Милиарди левове са на карта, ако не придвижим бързо ключови закони

Калина Константинова

Поставената тема беше да обсъдим приоритетите в този парламент. Не е имало и миг заблуда, че това са преговори за управленско мнозинство. Ние ще бъдем конструктивна и предвидима опозиция, с много ясни позиции за това, което тряба да се работи в парламента. Обсъждахме основни приоритетни мерки предвид факта, че предстои приемането на бюджета – мерки за подкрепа на бизнеса, на хората и най-важните законопроекти, които трябва да бъдат приети през следващите месеци, предвид факта, че те са условие за получаване на парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза пред журналисти в парламента Калина Константинова от "Продължаваме промяната" след инициираната от БСП среща за обсъждане на цените, доходите и държавния бюджет. 

"В актуализацията на бюджета, който ние приехме и който в момента се изпълнява, въпреки необоснованите критики, има 9 млрд. лева фискален резерв и 1 млрд. лева излишък. Този бюджет беше приет на базата на 230 гласували депутати в момент, в който вече нямахме мнозинство, ИТН бяха излезли от коалицията. И тук видяхме, че има приоритети, по които може да има такава широка подкрепа", заяви тя.

"Със сигурност са приоритетни законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и усточивост. 2,6 млрд. лева са на карта, ако изключително бързо не придвижим бързо законодателните инициативи, особено свързани с антикорупционното законодателство. Не би трябвало политическата нестабилност да е повод да не придвижим бързо преговорите и да не приемем това ключово законодателство", подчерта Константинова.

"Ние изложихме всички 16 мерки, които имаме. Не сме влизали в ниво на конкретиката, в конкретни суми и рамки, по-скоро договорихме посоката, в която ще вървим, това, че има ключови приоритети, които би трябвало да срещнат широка подкрепа, ако искаме да вървим напред", добави тя.

"Съгласихме се, че изключително бързо ще изискаме изслушване на министъра на финансите, за да видим изпълнението на бюджета, да се подготвим за преговорите и да работим за приемането на бюджета за догодина", поясни Калина Константинова.

В отговор на въпрос защо ПП издига свой кандидат за председател на парламента – Никола Минчев, Константинова заяви:

"Когато има победител, той обикновено сформира мнозинство и издига своя председател. Такова на този етап не се очертава, затова ние смятаме, че е изключително важно ние да имаме кандидат – Никола Минчев, за когото смятаме, че е достойният председател на Народното събрание. Когато той беше свален, имаше протести по улиците, той е изключително добре приет и от хората, а и всички парламентарни групи се отнасят с огромно уважение към него. Така че ние сме абсолютно уверени, че той е достойният кандидат за председател на народното събрание. Затова смятаме, че неговата кандидатура би могла да срещне подкрепа".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *